Aandacht in het verkeer

Veel mensen doen het wel eens: een berichtje sturen, je mail lezen of de laatste tweets checken tijdens het autorijden of op de fiets. Toch is een aantal seconden je aandacht niet op de weg houden heel erg riskant. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers.

Daarom is er nu de landelijke campagne ‘Onderweg ben ik Offline’ die laat zien dat appen, facebooken, tweeten etc. niet samengaat met veilige en verantwoorde verkeersdeelname. Voor degene die onderweg toch zijn of haar smartphone wil gebruiken geldt: ga naar een parkeerplaats of een andere veilige plek. Wachten tot je op je bestemming bent, kan natuurlijk ook. 

Via tv- en radiocommercials, posters, borden langs de kant van de weg en de website www.daarkunjemeethuiskomen.nl worden weggebruikers bewust gemaakt van het belang van aandacht in het verkeer. In het basisonderwijs besteden wij aandacht aan smartphone gebruik in het verkeer tijdens  het programma Op de fiets even niets. In het voortgezet onderwijs komt dit thema o.a. aan bod bij de Verkeerscarrousel.  De politie controleert tijdens de campagneperiode intensief op handheld gebruik van de smartphone. De campagneposter kunt u aan de rechterkant van deze pagina downloaden. Bekijk hieronder een van de TV-commercials en een YouTube video van RUMAG.TV over de  recente actie van de 'Social Media Politie'. De andere commercial staat onderaan deze pagina. 

 

De risico’s

Het gebruik van de smartphone tijdens het autorijden is levensgevaarlijk voor jezelf en andere weggebruikers. ‘Heel even’ niet opletten heeft onder andere gevolgen voor je remweg (bijvoorbeeld bij een noodstop) en het aantal meters dat je aflegt zonder zicht op de weg. De rijprestatie gaat daardoor fors achteruit, wat de kans op een ongeval sterk vergroot. Daarnaast is niet opletten ook van invloed op de controle van het voertuig, aandacht voor andere weggebruikers, verkeerssituaties, verkeersborden of aanwijzingen. Voor fietsers is aandacht in het verkeer net zo belangrijk.

Een dure overtreding

In de wet staat letterlijk dat degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig met motor bestuurt niet tijdens het rijden een mobiele telefoon mag vasthouden. Ook het klemmen van de telefoon tussen je oor en schouder wordt gezien als ‘vasthouden’ en is dus een overtreding. Als je met het voertuig stil staat bij bijvoorbeeld een verkeerslicht of in de file, dan mag je de telefoon met de hand gebruiken. Je rijdt dan immers niet. Zodra het voertuig weer in beweging komt, moet je je telefoon weer wegleggen. Automobilisten die wel hun telefoon handmatig gebruiken tijdens het rijden kunnen een boete krijgen van € 230,00.

TV-commercial

Bekijk hieronder de TV-commercials.