ONGESTOORD ONDERWEG? FIETS MONO!

MONO staat letterlijk voor één of alleen; ongestoord onderweg zijn. Zonder afleiding van je telefoon in de auto én op de fiets. Zodat je je ogen op de weg houdt en niet op je scherm.

Wetswijziging per 1 juli

Met de fiets onderweg? Steek je telefoon in je zak! Vanaf 1 juli kan je namelijk op een boete van €95,- rekenen als je je telefoon tijdens het fietsen vasthoudt. Zonde van je geld. Dus laat je telefoon lekker zitten en houd het geld in je eigen zak!

Uit onderzoek van het SWOV (2018) blijkt dat 46% van de Nederlandse fietsers hun telefoon niet gebruikt in het verkeer. Door de wetswijziging verwacht men dat dit percentage zal stijgen en dat er dus minder mensen hun telefoon (of ander mobiel elektronisch apparaat) zullen vasthouden tijdens het fietsen. 

Ben je in overtreding of niet?

Het gebruik van mobiele elektronische apparaten is vanaf 1 juli 2019 ook verboden voor fietsers, trambestuurders en gehandicapten in voertuigen zonder motor.

Dit betekent dat je dus geen mobiele telefoons, camera’s, navigatieapparaten, muziekspelers, enzovoort in je hand mag vasthouden.

Je mag bijvoorbeeld nog wel navigeren of muziek luisteren zolang je de telefoon in je jas of zak houdt, of een stuurhouder gebruikt. Daarnaast mag je mobiele elektronische apparaten wel vasthouden en gebruiken als je stilstaat, bijvoorbeeld voor een stoplicht.

De provincie Groningen

De MONO-campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), in samenwerking met VVN, ANWB, Flitsmeister, Fietsersbond, Nederland-ICT, TeamAlert en de gezamenlijke provincies.

Inwoners van de provincie Groningen kunnen het hele jaar door aan een van de MONO-acties meedoen, waarbij zij bewuster worden gemaakt van wat zij zelf kunnen doen om weer veilig thuis te komen. Hiermee steunt de provincie Groningen de MONO-campagne. Rij voortaan ook MONO! Hoe? Bekijk hoe jij ongestoord onderweg kunt zijn.