Groen Licht Wijzer op weg in Groningen

Campagne verkeersveiligheid van start

Appen tijdens het autorijden. Een berichtje sturen of met elkaar kletsen terwijl je op de fiets zit. Rijden onder invloed van alcohol of drugs. Jaarlijks gebeuren er als gevolg hiervan nog te veel ongelukken. Het campagneteam van Groen Licht zet zich in voor een verkeersveiliger Groningen. Met de campagne wordt ingezet op ‘Groen Licht’ voor heel Groningen. Het doel? Inwoners van de provincie Groningen bewust maken van wat zij zelf kunnen doen om weer veilig thuis te komen.

Zelf beleven en ervaren
Het team van Groen Licht organiseert in de provincie Groningen allerlei acties om de verkeersveiligheid te vergroten. Het gaat daarbij vooral om (jonge) automobilisten en fietsers. Zo kunnen jonge automobilisten bijvoorbeeld in een 3D tripping simulator zelf ervaren hoe het is om virtueel met alcohol of drugs achter het stuur te stappen. Voor ouderen worden er speciale fietsclinics en een fietstocht georganiseerd om de fietsvaardigheden te vergroten. Ook zijn actieteams bij bijvoorbeeld festivals en evenementen te vinden. Alle acties draaien om het zelf beleven en ervaren. Zo is de kans het grootst dat mensen hun onveilige gedrag veranderen.

Kennis vergroten
Mag je nog autorijden als je een joint hebt gerookt? En reageer je daadwerkelijk trager wanneer je je mobiele telefoon gebruikt tijdens het fietsen? Een belangrijke voorwaarde voor veilig verkeersgedrag, is het bewust zijn van de gevaren. Bij verschillende acties neemt het team daarom een kennisquiz af bij bezoekers. Ook online kunnen mensen een quiz doen om hun kennis te vergroten.

‘Ik ga voor Groen Licht!’
Op de website www.groenlichtgroningen.nl is van alles over de campagne te vinden. Ook kunnen Groningers daar de belofte: ‘Ik ga voor Groen Licht!’ doen. Door deze belofte maken zij een afspraak met zichzelf om een bijdrage te leveren aan een verkeersveiliger Groningen, door bijvoorbeeld op te letten in het verkeer of niet te appen tijdens het rijden. Zo is de kans groot dat zij zich hier ook aan houden. Op de website is te zien hoeveel Groningers de belofte hebben gedaan. Zo zorgen we ervoor dat mensen onveilig verkeersgedrag openlijk afkeuren.

Campagne Groen Licht
Groen Licht Groningen is een campagne van Verkeerswijzer Groningen. Verkeerswijzer Groningen  is een initiatief van de gezamenlijke overheden en partners die zich onder meer inzetten voor de verkeersveiligheid in Groningen.

RTV Noord heeft Arjan v.d. Zwaag (teamleider VVB) geinterviewd over deze campagne. U kunt dit interview hier beluisteren vanaf 35.50 minuten.

Ook heeft RTV Noord een artikel over onze campagne geschreven. U kunt deze hier lezen.