MONO - Ongestoord onderweg

Onderweg even een appje sturen, een mail beantwoorden of een kort belletje plegen. Het lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet. Smartphonegebruik in het verkeer is namelijk levensgevaarlijk. Daarom is het belangrijk om MONO te rijden. Oftewel: ongestoord onderweg, zonder gebruik van de mobiele telefoon. De landelijke verkeersveiligheidscampagne MONO – ongestoord onderweg richt zich op dit onderwerp.
Verkeerswijzer Groningen draagt de campagne uit in de provincie Groningen.

Doel van de MONO-campagne om minder fietsers en automobilisten sociale media te laten gebruiken tijdens het rijden. Er moet een nieuwe sociale norm ontstaan: je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn. Daarnaast is de campagne ook gericht op de sociale omgeving – de mensen die de bestuurders een bericht sturen. Vanuit de gedachte: als je weet dat iemand onderweg is, stuur dan geen berichten.

De campagne in de provincie Groningen

Verkeerswijzer Groningen ondersteunt de campagne MONO Ongestoord Onderweg met borden langs de weg, radiospotjes op RTV Noord en posters. Daarnaast zijn er verschillende interventies ingepland die het publiek moeten attenderen op het niet-gebruik van de smartphone in het verkeer. Ook worden op scholen verkeerseducatielessen gegeven waarin leerlingen ook kunnen ervaren dat appen en fietsen niet samen gaan.

Acties door de hele provincie

Inwoners van de provincie Groningen kunnen het hele jaar door aan één van de publieksinterventies meedoen waarbij zij bewuster worden gemaakt van wat zij zelf kunnen doen om weer veilig thuis te komen.

De 3D Afleiding Bike laat fietsers op een interactieve manier ervaren wat de gevaren zijn van afleiding tijdens het fietsen. Het doel is om de deelnemers bewust te maken van de risico’s die afleiding tijdens het fietsen tot gevolg heeft. Naast de 3D Afleiding Bike gaat het "Rij MONO-team" in gesprek met voorbijgangers over de gevaren van afleiding op de fiets en geeft uitleg hoe je een mobiele telefoon (automatisch) op 'niet storen' kan instellen. Op een speciaal ontwikkeld fietsparcours worden verschillende afleidingssituaties nagebootst. Doordat deelnemers het parcours afleggen en de risico’s van afleiding in het verkeer zelf ervaren, worden ze zich beter bewust van de gevaren. Op deze manier spelen we ook in op zelfoverschatting. Bezoekers kunnen ook meedoen aan een kennisquiz en ontdekken hoe groot hun kennis over verkeersveiligheid is. Door een belofte te doen maken zij een afspraak met zichzelf over hoe ze zelf een bijdrage leveren aan een verkeersveiliger Groningen. Zo is de kans groot dat zij zich hier ook aan houden. Om dit nog meer te versterken wordt er ook een ludieke foto gemaakt die ze mee kunnen nemen.

Achtergrond

Het is erg belangrijk om MONO onderweg te zijn. Smartphonegebruik is namelijk regelmatig de oorzaak van ongevallen in het verkeer. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat fietsers die tijdens het fietsen berichten sturen of bijvoorbeeld een spelletje spelen, meer slingeren en minder alert zijn. Ook blijkt dat de kans op een ongeluk zes keer zo groot is als je appt achter het stuur.

Gezamenlijk initiatief

De MONO - Ongestoord Onderweg campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), in samenwerking met VVN, ANWB, Flitsmeister, Fietsersbond, Nederland-ICT, TeamAlert en de gezamenlijke provincies.

OOG TV heeft een videoverslag  van de inzet van onze 3D afleiding Bike gemaakt.

Wilt u meer weten over deze campagne? Kijk dan hier.