MONO

MONO betekent letterlijk één of alleen. In de campagne MONO staat het voor met één ding bezig zijn. Je houdt je aandacht op één ding, namelijk het verkeer. MONO is ongestoord onderweg zijn. Zonder afleiding van je mobiele telefoon. Dit is de boodschap die wij ook in provincie Groningen willen uitdragen. Hoe rij jij MONO? Je kunt op verschillende manieren MONO rijden. Wij leggen je ze graag uit!

 

Manieren om MONO te rijden

• Berg je mobiele telefoon op

Als je mobiele telefoon niet binnen handbereik is, kom je minder snel in de verleiding om bijv. appjes of social media te checken. Waarom zou je het jezelf niet makkelijk maken? Berg je telefoon op. Bijvoorbeeld in je dashboardkastje, in je tas of in de kofferbak. Er zijn veel mogelijkheden!

• Parkeer je auto

Verwacht je een belangrijk bericht of telefoontje? Parkeer je auto! Langs de weg kan je dan je mobiele telefoon erbij pakken. Beantwoord je appjes, check je mail en bekijk je social media. Vervolgens kan je weer ongestoord op weg en MONO rijden.

• Zet je mobiel op stil

Als je je mobiele telefoon op stil zet, gaat er geen telefoongeluid meer af bij een binnenkomend bericht of telefoontje. Het effect? Minder afleiding in het verkeer.

• Zet je mobiel op ‘niet storen’

Instellen voor iOS
De functie ‘niet storen’ op jouw iPhone is heel handig. Het is een kwestie van één keer instellen en vervolgens ga je altijd ongestoord onderweg. Je krijgt namelijk geen meldingen en berichten meer binnen terwijl je aan het rijden bent. Wil je iets van je laten horen? Familie, vrienden of collega’s die jou proberen te bereiken, krijgen automatisch een bericht dat je onderweg bent.

Volg onderstaand stappenplan om de functie ‘niet storen’ in te stellen op jouw iPhone:
1. Ga naar ‘Instellingen’
2. Tik op ‘Niet storen’ met het maan-icoontje
3. Scroll naar beneden
4. Zet ‘Niet storen tijdens autorijden’ bij ‘Activeer’ op ‘Automatisch’
5. Zet ‘Automatisch antwoord aan’ op ‘Alle contacten’
6. Stel een ‘Automatisch antwoord’ in

Vanaf nu rij je MONO! De functie ‘niet storen’ wordt automatisch ingeschakeld als je ongeveer 20 km/u rijdt. Wil je de functie handmatig aanzetten? Dit doe je door het bedieningspaneel te openen en het ‘maantje’ aan te tikken.

 

 

 

 

 

Instellen voor Android
De ‘niet storen’-functie voor Android is ook handig, want je krijgt tegen geen appjes en berichten binnen. Het instellen werkt iets anders.

Volgt onderstaand stappenplan om de functie ‘niet storen’ in te stellen op jouw Android-telefoon:
1. Ga naar ‘Instellingen’
2. Bij Android 7.0 en hoger tik je op ‘Geluid en trillen’. Android 6.0? Sla deze stap over.
3. Tik op ‘Niet storen’. Zie je deze optie nog niet? Scroll dan eerst naar beneden.
4. Tik op ‘Nu inschakelen’

Het schuifje wordt blauw en de functie ‘niet storen’ staat aan.

Voor Android zijn er ook een aantal MONO-apps beschikbaar die ervoor zorgen dat jij je aandacht bij het verkeer houdt. Wil je er eentje installeren? Deze apps raden wij aan:

- Samsung In-Traffic Reply app
- Interpolis Automodus
- Text drive auto responsder
- Drive Safe

Via de website van Kom Veilig Thuis kan je meer lezen over bovenstaande apps.