Achtstegroepers uit gemeente Bedum doen fietspraktijkexamen

Op dinsdag 24 mei hebben leerlingen van groep 8 van basisscholen in de gemeente Bedum het fietspraktijkexamen afgelegd. Er deden in totaal 111 leerlingen mee van vijf basisscholen uit Bedum en Zuidwolde. 108 scholieren haalden het examen, drie zijn gezakt. Dat is een betere slagingsscore dan in 2014 en 2015.

Een vast onderdeel van het praktijkexamen is voorlichting over de dode hoek van een vrachtauto. Die les werd dit jaar verzorgd door Chauffeurs Vereniging Friesland. Zij hebben een eigen verkeersveiligheidslesprogramma. De leerlingen vonden dit onderdeel erg interessant.

Beste school

In 2015 is Veilig Verkeer Nederland, die de fietsexamens organiseert, gestart met een prijs voor de best presterende school. De leerlingen van de school die gemiddeld de beste resultaten behaalt, worden daarvoor (extra) beloond. De beste school in de gemeente Bedum was dit jaar GBS De Horizon: de leerlingen van deze school slaagden allemaal en hadden gemiddeld het laagste aantal fouten. De school krijgt binnenkort een beker uitgereikt en de leerlingen krijgen een medaille en een attentie. Alle deelnemende leerlingen (van alle scholen) kregen bij het fietspraktijkexamen een zadelhoesje uitgereikt van de campagne Fietsmodus. Die campagne moet het gebruik van een smartphone tijdens het fietsen ontmoedigen.