Bob, ook als je naar een feestje gaat

Vandaag start de Bob-zomercampagne. Deze campagne is een vervolg van de Bob-wintercampagne: 'Bob, ook als je op visite gaat'. De zomercampagne richt zich op bezoekers van allerlei zomerse activiteiten, zoals een festival, een dagje aan het water, een terrasje of een tuinfeest. Het doel van de campagne is om automobilisten en hun passagiers te stimuleren een Bob-afspraak te maken en zo rijden onder invloed van alcohol te voorkomen. Bob is daarbij degene die geen alcohol drinkt en iedereen veilig thuis brengt.  


Met alcohol achter het stuur stappen is niet alleen gevaarlijk op de avond dat iemand drinkt, maar ook de volgende ochtend. De alcohol die na een avondje borrelen nog in het bloed zit heet restalcohol. Restalcohol is het promillage alcohol dat nog bij iemand gemeten kan worden nadat diegene een tijd niet heeft gedronken, bijvoorbeeld na een nacht slapen. Een lever doet er gemiddeld één tot anderhalf uur over om een standaardglas alcohol af te breken. Over acht glazen doet een lever dus acht tot twaalf uur. Dat betekent in de praktijk dat als iemand ’s avonds om middernacht het laatste biertje drinkt, het niet verstandig is om eerder dan 08.00 uur weer achter het stuur te stappen.

Op tijd stoppen 

Als u wilt voorkomen dat u de volgende ochtend onbewust onder invloed rijdt, dan doet u er goed aan om op tijd te stoppen met alcohol drinken. Zo voorkomt u dat u zichzelf en andere verkeersdeelnemers in gevaar brengt. Toch iets te diep in het glaasje gekeken tijdens een spontane borrel op het terras? Laat u dan naar huis rijden of maak van te voren een duidelijke Bob-afspraak.

Bekijk ook de campagnepagina voor meer informatie over de Bob-campagne.