Boos of verdrietig achter het stuur = grotere kans op ongeluk

Iemand die boos, verdrietig of geprikkeld achter het stuur gaat zitten, heeft een tien keer grotere kans op een botsing. Amerikaanse onderzoekers toonden dit aan nadat zij honderden botsingen bestudeerden. Ook werd duidelijk dat de kans op een botsing twee keer zo groot wordt als mensen afgeleid zijn tijdens het rijden, bijvoorbeeld door hun telefoon of het instellen van de navigatie. Verder werd duidelijk dat automobilisten meer dan vijftig procent van de tijd bezig zijn met die afleidende activiteiten. 

Naast emoties, vermoeidheid en afleiding blijken er nog meer factoren te zijn die de kans op een botsing behoorlijk vergroten. Wie de snelheidslimiet flink overschrijdt, heeft bijvoorbeeld een dertien keer grotere kans op een botsing. Ook fouten van de bestuurder – zoals plotseling remmen of niet goed overweg kunnen met een (nieuwe) auto – vergroten de kans op een ongeluk.

Er zijn ook handelingen waarvan blijkt dat ze de kans op een botsing niet vergroten, terwijl we dat wel dachten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om make-up opdoen achter het stuur of bumper kleven.