Burgemeester Smit van Oldambt start Groninger fietsverlichtingscampagne

Vrijdagavond 28 oktober geeft burgemeester Smit van de gemeente Oldambt, ook fietsambassadeur in Groningen, het startsein voor de fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op in Groningen’. Op het Oldambtplein in Winschoten organiseren Verkeerswijzer Groningen en Veilig Verkeer Nederland een controle waarbij de burgemeester komt helpen.

Helaas fietsen veel mensen zonder licht. Het zijn vooral jongeren die geen fietsverlichting gebruiken. Vaak hebben ze niet door dat ze zó slecht te zien zijn, dat ze gevaar opleveren voor zichzelf en voor hun medeweggebruikers. Op de fiets zijn mensen bovendien erg kwetsbaar in het verkeer en relatief vaak slachtoffer van ongevallen. Uit onderzoek van TNO dat kort geleden gepresenteerd werd, blijkt dat mensen vaak om praktische redenen zonder verlichting fietsen. Bijvoorbeeld omdat de lampjes kapot zijn. Bij de controle op 28 oktober kunnen fietsers hun verlichting gratis laten maken door de fietsenmaker.

Acties in de provincie

Onder het motto ‘Ik val op in Groningen’ organiseert Verkeerswijzer Groningen de komende weken nog veel meer acties in de provincie Groningen om fietsers te attenderen op hun zichtbaarheid. Meer weten over de acties en de fietsverlichtingscampagne? Kijk dan op de campagnepagina.

UPDATE

De startactie in Winschoten was een succes. Veel mensen fietsten gelukkig al verlicht. Zij kregen een reservelampje cadeau. Fietsers met kapotte verlichting konden dit ter plekke laten maken. Hieronder staan een aantal foto's van de actie met burgemeester Smit.