Bussen verdwijnen definitief uit Groninger binnenstad

De bussen verdwijnen definitief uit de Groninger binnenstad. Een meerderheid van de Groninger gemeenteraad stemde in met de binnenstadsvisie van B en W. Het college wil ruimte maken voor wandelaars, fietsers, groen, bankjes en een fontein. Om die ruimte te maken moet de bus verdwijnen.

De wandelaar krijgt ruim baan in de binnenstad. Straten als de Gelkingestraat, de Oosterstraat en de Brugstraat krijgen gele steentjes in plaats van asfalt. De bussen gaan via de Diepenring rijden, om de binnenstad heen. B en W denken met deze ingrepen de binnenstad gereed te maken voor de toekomst.

Voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn wordt over alternatieven nagedacht om hen van de rand van het centrum naar de binnenstad te krijgen. Men denkt daarvoor aan een treintje, een elektrisch soort golfkarretje  of een pendeldienst. De oppositie vind deze plannen te weinig onderzocht. Het pleidooi voor extra onderzoek van SP, CDA, ChristenUnie en de Stadspartij kreeg echter geen gehoor. De collegepartijen PvdA, VVD, D66 en GroenLinks, aangevuld met de Partij voor de Dieren en Student&Stad vormden uiteindelijk een meerderheid voor de binnenstadsvisie.

Nog voor de zomer worden de eerste plannen uitgewerkt voor de westkant van het centrum, rond het A-Kerkhof. Uiteindelijk moeten de bussen in 2019 helemaal uit het centrum zijn verdwenen.