Campagne tegen lachgasgebruik in het verkeer

De nieuwe campagne 'Rij ballonvrij' van TeamAlert moet jongeren ontmoedigen om aan het verkeer deel te nemen nadat ze lachgas hebben gebruikt. De populaire partydrug zorgt voor steeds meer problemen; landelijk is het aantal incidenten na lachgasgebruik sinds 2017 vertienvoudigd.

De Groningse politie heeft geen cijfers paraat. Omdat het middel niet verboden is, worden er geen cijfers over bijgehouden. Maar woordvoerder Paul Heidanus herkent de toename wel.

Gevaarlijk

Dat het niet verboden is, betekent niet dat lachgas niet gevaarlijk is. Integendeel. Hoewel het een kortwerkend middel is, kan dat anders worden als je het veelvuldig gebruikt. Volgens hoogleraar anesthesiologie en pijngeneeskunde André Wolff heeft dat te maken met het zenuwstelsel, dat je bij elke keer lachgas gebruiken als het ware traint. Daardoor kan het effect langer aanhouden.

Hoe lang, dat is niet bekend. Daarom adviseert Verslavingszorg Noord-Nederland gebruikers om na één ballonnetje minstens twee uur te wachten voordat ze aan het verkeer deelnemen. Na een hele avond gebruiken, is het advies minimaal vier tot zes uur wachten.

Campagne

De campagne van TeamAlert moet jongeren op de gevaren wijzen. Uit onderzoek is gebleken dat de auto dé plek is om lachgas te gebruiken. De stap om te gaan rijden is dan klein, terwijl ze het gevaar van rijden onder invloed juist niet meer zien. 

Bron: RTV Noord