Duizenden Groningers en Drenten extra op de fiets!

Een paar duizend Groningers en Drenten extra die de fiets pakken. Dat was het doel van het eerste fietscongres dat het samenwerkingsverband Regio Groningen-Assen op donderdagmiddag 19 september in Roden organiseerde. Tijdens het congres stond Health Hub Roden helemaal in het teken van fietsen. Overheden, professionals en andere betrokkenen dachten samen na hoe het fietsgebruik in de regio gestimuleerd kan worden. Dat deden ze onder andere tijdens de verschillende workshops, pitches en een tafelgesprek. 

Regio Groningen-Assen bestaat uit de gemeenten Assen, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Noordenveld, Tynaarlo en Westerkwartier. In deze regio is het fietsgebruik de afgelopen jaren al met gemiddeld tien procent gestegen. Dat komt onder andere door de aanleg van zogeheten ‘doorfietsroutes’. Dat zijn speciaal aangelegde brede fietsroutes waardoor mensen snel van A naar B kunnen fietsen. Ook werkgevers spelen een grote rol. Zij stimuleren steeds vaker het gebruik van de fiets onder werknemers. Toch is daarin ook nog een slag te slaan. Met name middelgrote en klein bedrijven kunnen fietsen nog aantrekkelijker maken. Om die reden richtte het fietscongres zich specifiek op die bedrijven.

Landelijk beleid

Het congres sluit aan bij het landelijke beleid om de komende jaren 200.000 extra mensen op de fiets naar het werk te krijgen. Samenwerkingsverband Regio Groningen-Assen wil daar graag een bijdrage aan leveren.