Fiets jezelf gelukkig en gezond!

Vind je je gezondheid en geluk belangrijk? Stap dan eens lekker op de fiets! Onderzoeken tonen aan dat fietsen gezond is én dat het zorgt voor een gelukkig gevoel. Onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid laat zien dat er een samenhang bestaat tussen de gezondheid van mensen en hun reisgedrag in Nederland. Hiernaast laten onderzoekers van de Universiteit van Auckland zien dat fietsen een positieve invloed heeft op je geluksgevoel.

Mensen met een gezond gewicht fietsen vaker en laten de auto vaker staan dan zwaardere mensen, zo blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Vergelijk je de groep reizigers die onderweg een of meerdere actieve vervoersmiddelen gebruikt met de groep die voornamelijk met de auto reist, dan valt op dat in die eerste groep meer mensen zitten met een goede subjectieve gezondheid en een gezond BMI.

 

Fietsen maakt ook gelukkiger

Fietsen maakt niet alleen gezond, maar ook gelukkig! Onderzoekers van de Universiteit van Auckland (Nieuw-Zeeland) concludeerden dat er vier aspecten zijn die het geluk van fietsers positief beïnvloeden. Ten eerste heeft de fietser het gevoel dat hij grip heeft op zijn aankomsttijd. Hiernaast zorgen het buiten zijn, de zon en de wind voor een prikkeling van de zintuigen, waardoor fietsers afgeleid worden van minder prettige gedachten. Ten derde heeft matig intensieve training een positief effect op het geluksgevoel. Tot slot vinden fietsers het fijn dat zij zelf kunnen kiezen of ze contact hebben met medereizigers. Dit in tegenstelling tot autorijden, waar nagenoeg geen sprake is van interactie, en het openbaar vervoer, waar sociale interactie je wordt opgedrongen.

Bron: https://www.verkeersnet.nl/mobiliteitsbeleid/30624/wie-veel-loopt-of-fietst-is-gezonder-dan-wie-vaak-met-auto-rijdt/ en https://fietsberaad.crow.nl/Kennisbank/Van-fietsen-naar-je-werk-wordt-je-echt-gelukkiger