Fietsclinics senioren van start

Waarom is fietsen gezond? Waarom moet je veel spelen met je versnellingen? Hoe kun je het beste op- en afstappen? Wat is je echte fietsleeftijd?

Zomaar een aantal vragen die voorbijkomen tijdens de Fietsclinic voor 70+ers in Delfzijl. Om het stijgend aantal ongevallen met oudere fietsers tegen te gaan en ouderen bewust te maken van hun vaardigheden organiseert het campagneteam Groen Licht deze clinics in de provincie. De campagne Groen licht is een initiatief van Verkeerswijzer Groningen.

De fietsclinic start met een presentatie vol met fietsfeiten. Wist u bijvoorbeeld dat fietsen veiliger wordt naar mate je het meer doet? Om dit theoriedeel dynamischer te maken, wordt de presentatie afgewisseld met praktische oefeningen: door te leunen op elkaar, of gebruik te maken van een hulpmiddel oefenen de senioren veilig op- en afstappen en het links achteromkijken.
Nadat de spieren zijn opgewarmd volgen buiten praktijkoefeningen met eigen fiets. Links achteromkijken, schakelgedrag en behendigheid komen aan bod onder begeleiding van docenten van de fietsersbond. 'Hoe je het beste opstapt? 'Doe wat je al veertig jaar doet, 'adviseert de docent desgevraagd aan een deelnemer. De afsluiting van de clinic volgt weer binnen. In een humoristische quiz stellen de deelnemers hun 'echte fietsleeftijd' vast.

Inmiddels hebben al een aantal clinics plaatsgevonden, de volgende clinics staan nog gepland:

07.05 Opende
08.05 Zuidhorn
16.05 Grootegast
28.05 Oldehove
29.05 Roodeschool
30.05 Aduard
01.06 Grijpskerk
01.06 Oldekerk
27.06 Winsum
20.09 Leek

Meer info:
http://www.verkeerswijzergroningen.nl/product/campagne-groen-licht-fietsclinic-groen-licht
https://groenlichtgroningen.nl/