Fietsles voor vluchtelingen in Zuidhorn groot succes

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de voordelen van het fietsen, zijn er in Zuidhorn fietslessen gegeven aan vluchtelingen. Vijf weken lang stapten zeven inwoners van Noordhorn en Zuidhorn op de fiets. Dit project is opgezet door Stichting Vluchtelingenwerk Noord-Nederland in samenwerking met Sociaal Werk De Schans. Zij vroegen de Fietsersbond om de fietslessen te verzorgen.

Voor veel mensen is het één van de normaalste zaken van de wereld: lekker op de fiets naar je werk, boodschappen doen of genieten van de natuur. Toch zijn er veel mensen voor wie dat niet zo gewoon is. Vooral in Aziatische en Afrikaanse landen zijn amper tot geen fietsers. Hierdoor zijn er vluchtelingen in Nederland die niet kunnen fietsen. En dan is het best spannend om voor de eerste keer op de fiets te stappen. Gelukkig stelde Rijwielhal Kuis in Noordhorn een aantal kinderfietsen ter beschikking, laat buurtsportcoach Simke Eding weten. “Ik wist toevallig dat zij nog veel kinderfietsen hadden staan. Ideaal dat we deze de afgelopen weken konden gebruiken.”

Praktijk en theorie

De fietscursus bestond uit zowel theorie- als praktijklessen. “Het is heel belangrijk dat alle fietsers de regels kennen”, gaat de buurtsportcoach verder. “Je kunt ze wel doodleuk op een fiets neerzetten, maar als ze de regels niet kennen, veroorzaken ze wellicht ongelukken.” De deelnemers leerden daarom de fietsregels en verkeersborden. Zo kunnen ze uiteindelijk veilig de weg op.

Groot succes

Op maandag 21 oktober is het fietsproject voor vluchtelingen in Zuidhorn succesvol afgesloten. “Het is een groot succes gebleken”, laat Eding weten. “Een groot aantal van de vluchtelingen heeft het fietsen goed onder de knie gekregen. Uiteraard is er ruimte voor verbetering, maar dat leer je ook alleen maar door er veel mee bezig te zijn’. Hij vervolgt: “We hebben het eerst alleen hier in Zuidhorn gedaan, maar het blijkt dat er in andere plaatsen in de gemeente ook vraag naar is. We gaan de komende tijd bekijken of we de fietslessen ook daar kunnen aanbieden.”

Verkeersbrochure Nieuwkomers

Wil je meer weten over verkeerstheorie voor nieuwkomers? Bekijk dan de vernieuwde ‘Verkeersbrochure nieuwkomers in Nederland’. In deze opgefriste versie krijgt het gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer ook aandacht. Zo kan iedereen veilig en ongestoord op pad!