fietsroute plus tussen groningen - TEn Boer en Groningen - haren

De provincie Groningen heeft geld beschikbaar gesteld voor de aanleg van een Fietsroute Plus tussen Groningen – Ten Boer en Groningen – Haren. De huidige Stadsweg tussen Groningen en Ten Boer wordt verbreed naar drie meter. In Groningen sluit het fietspad aan op het bestaande fietspad bij Midscheeps in Lewenborg.  Tussen Groningen en Haren volgt de nieuwe Fietsroute Plus de route van de Helperzoom en de Kerklaan/Kromme Elleboog/Jachtlaan in Haren.

Een Fietsroute Plus is een fietspad dat breder en comfortabeler is dan een gewoon fietspad. Door de aanleg van deze fietsroutes moet het fietsen prettiger en veiliger worden, waardoor op afstanden tot vijftien kilometer meer mensen voor de fiets kiezen in plaats van de auto.

Groningen – Ten Boer

Tussen Groningen en Ten Boer volgt de nieuwe Fietsroute Plus de oude Stadsweg. Het bestaande fietspad wordt verbreed en verhard met beton. Tussen Garmerwolde en Lewenborg wordt een nieuw deel van de fietsroute door het land aangelegd dat aansluit op Midscheeps, een vrijliggend fietspad dwars door Lewenborg. Voor landbouwers wordt op verschillende plaatsen een landbouwpad van versterkte graszoden aangelegd. De Fietsroute Plus over de Stadsweg is alleen bestemd voor fietsers. Bromfietsers kunnen gebruik maken van het bestaande fietspad langs de provinciale weg N360.

Groningen – Haren

De nieuwe Fietsroute Plus tussen Groningen en Haren komt langs de Helperzoom. Tussen de nieuw aan te leggen Helperzoomtunnel en de Saaksumborg komt een vrijliggend fietspad van minimaal 3,5 meter breed. De fietser krijgt daar voorrang op het overige verkeer. In Haren sluit het fietspad aan op de Kerklaan. Het laatste gedeelte van de route, bij de Kromme Elleboog en de Jachtlaan, wordt waarschijnlijk ingericht als fietsstraat, omdat daar geen ruimte is voor een vrijliggend fietspad.

De provincie legde eerder een Fietsroute Plus aan van Groningen naar Zuidhorn en Bedum. De verwachting is dat ook Fietsroutes Plus naar Winsum, Leek en Assen komen.