Fietsen en bellen, appen of muziek luisteren gaan niet samen

2500 schoolkinderen ervaren dit op een fietssimulator

Vandaag volgt Fleur Gräper-van Koolwijk  (gedeputeerde) samen met de leerlingen van groep 8 van de basisschool O.B.S. De Huifkar in Ten Boer de gastles 'Op de fiets? Even niets…'.

Om jonge fietsers meer bewust te maken van de risico's van bellen, appen, sms'en en muziek luisteren tijdens het fietsen organiseert Verkeerswijzer Groningen op scholen gastlessen met een fietssimulator. Door bijvoorbeeld fietsend op de fietssimulator een appje te versturen ervaren de jongeren zelf wat het effect is van online zijn in het verkeer. "Social media en deelname aan het verkeer: dat is een onverantwoorde en gevaarlijke combinatie. Met de simulator ervaren leerlingen zelf wat de effecten van deze combinatie zijn. Zo hebben we een grotere kans om hun gedrag te beïnvloeden"  zegt gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk.

Gastles 'Op de fiets? Even niets…'

Tijdens de gastles 'Op de fiets? Even niets…' praten docenten van Veilig Verkeer Nederland en Traffic Skills met de leerlingen over veilig en onveilig verkeersgedrag. En door middel van allerlei opdrachten ervaren de jongeren zelf wat er kan gebeuren als je tijdens het fietsen vooral met je telefoon bezig bent. Deze gastles wordt inmiddels op 75 scholen in de provincie gegeven, 2500 leerlingen uit groep 7 en 8 maken zo kennis met het onderwerp afleiding in het verkeer.

Steeds meer ongelukken in het verkeer komen door smartphonegebruik. Met name fietsende jongeren (en kinderen) vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Bij hen speelt smartphonegebruik een rol bij een op de vijf fietsongelukken.

Ook verslaggever van RTV Noord Henk Buscher was met een filmploeg aanwezig. Bekijk het filmpje via deze link.