Gezond en veilig op de fiets naar school

Op de fiets naar school gaan heeft een heleboel voordelen: het is niet alleen leuk en gezond, maar ook belangrijk in deze tijd. Door zoveel mogelijk op de fiets naar school te komen, neem je minder ruimte in en dat levert minder drukte op onderweg. Maar als we allemaal de fiets naar school pakken, is het nu ook extra belangrijk om veilig naar school toe te kunnen fietsen.

Daarom is de fietsersbond samen met enkele gemeenten een pilotproject gestart om veilige schoolroutes te creëren. Gemeente Groningen is één van die gemeenten. Tijdens dit project worden knelpunten in kaart gebracht en oplossingen bedacht; niet alleen vóór, maar ook dóór kinderen. Hiervoor worden momenteel scholen gezocht waarvan de fietsroute voor de leerlingen veiliger gemaakt kan worden. Ken je een school in de Gemeente Groningen waarbij de route veiliger kan? Dan kun je mailen naar [email protected]

HiBike-game

In het najaar van 2019 is de HiBike-game [linken naar: https://www.verkeerswijzergroningen.nl/product/hibike] ontwikkeld, speciaal om ervoor te zorgen dat kinderen in provincie Groningen vaker op de fiets naar school stappen. Omdat dat in deze tijd extra belangrijk is, is er een speciale coronaproof lightversie gemaakt van de game. De kick-off op het schoolplein is vervangen door een instructievideo die ouder en kind thuis samen kunnen bekijken via de website www.hibikegroningen.nl en de sportcoach komt niet in de klas, maar is digitaal beschikbaar voor de deelnemende leerlingen.

Deelnemende basisscholen

Vier basisscholen uit Schildwolde, Stadskanaal en Ter Apel zijn inmiddels aan de slag gegaan met deze HiBike-game. Tot aan de zomervakantie pakken de kinderen daar zo vaak mogelijk de fiets. Vanaf september kan de game weer worden gespeeld door andere basisscholen. Die kunnen daarover contact opnemen met Huis voor de Sport via [email protected]. In welke vorm het spel dan zal worden gespeeld, moeten we nog even afwachten. Alle versies staan in ieder geval klaar voor de start.