Gordel om op de trekker

Het dragen van een gordel op de trekker: het zit nog vaak in de gewoonte om dit niet te doen. Maar het is wél belangrijk en daarom is het sinds 1 januari 2020 opgenomen in de Arbowet. Een gordel dragen op de trekker is daarmee niet verplicht, maar het is wel verplicht om voldoende maatregelen te nemen om letsel bij een ongeluk te voorkomen. Een gordel is dan de makkelijkste oplossing.

De gordel moet ervoor zorgen dat letsel bij een ongeluk wordt voorkomen. Situaties waarbij men een gordel moet dragen in de trekker, zijn daarom op de openbare weg, vanwege de snelheid, en wanneer je kunt kantelen, dus bij werkzaamheden op taluds en hellingen. De cabine van een trekker is zo gebouwd, dat hij niet indeukt als de trekker kantelt of op zijn kop rolt. De gordel zorgt er dus voor dat de bestuurder op een veilige manier binnen de cabine blijft, als er toch een ongeluk gebeurt.

Campagne

Alleen al in 2018 waren er vier dodelijke ongelukken met trekkers, die waarschijnlijk door een gordel voorkomen hadden kunnen worden. Kennisinstituut Stigas, die ondernemers en werknemers helpt gezond, veilig en duurzaam te werken in de landbouwsector, besloot in 2019 om een campagne te starten om het dragen van de gordel op de trekker te promoten. Al helemaal nu de trekkers steeds groter en sneller worden, is het van belang dat de bestuurders zich veilig gedragen. Te beginnen met het dragen van de gordel. Slechts een kleine moeite, die nu nog een gewoonte moet worden.