Grootste fietsonderzoek ooit in september van start

Nederland is bij uitstek een fietsland. Over het gebruik van de auto en het openbaar vervoer is veel bekend. Maar naar de meer dan 14 miljoen fietsers is veel minder onderzoek gedaan. Daar gaat verandering in komen. Op 14 september start Nederlands grootste fietsonderzoek ooit. Een week lang worden tijdens de landelijke Fiets Telweek de fietsbewegingen van Nederland in kaart gebracht. Zowel de gemeente Groningen als de provincie Groningen doet mee aan het onderzoek. Ook de provincie Drenthe en de gemeente Assen nemen deel.

De Fiets Telweek onderzoekt hoe fietsers van A naar B rijden, met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de meeste vertragingen zijn. Iedereen kan meedoen aan het onderzoek door de Fiets!-app te downloaden op hun telefoon via de Apple of Google store. De app houdt bij hoeveel iemand fietst en welke route hij of zij volgt. Alle informatie wordt gebruikt om het fietsnetwerk te verbeteren. Deelnemers maken kans op een mooie fiets!

Fietsbeleid

De gemeente Groningen en de provincie Groningen vinden het belangrijk om fietsen in de provincie te stimuleren. Fietsen is gezond en bovendien goed voor het klimaat en het milieu. Steeds meer fietspaden worden omgebouwd tot Fietsroutes Plus. Dat zijn fietspaden die comfortabeler en breder zijn dan gewone fietspaden. De komende periode komen er in ieder geval nog Fietsroutes Plus naar Winsum, Ten Boer, Leek en Haren.