"Ik val op!" in het verkeer

Verkeerswijzer Groningen start fietsverlichtingscampagne

Op vrijdagmiddag 2 november gaf Wethouder Mathilda Stiekema het startschot voor de campagne 'Ik val op! in Groningen"  in haar gemeente  Haren met een fietsverlichtingsactie. Samen met vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland sprak zij fietsers zonder licht aan en deelt fietslampjes uit.

De fietsverlichtingsactie wordt  in de maanden november en december op minimaal 15 verschillende plekken in de provincie Groningen georganiseerd. Tijdens deze actie spreken vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland fietsers zonder licht aan, geven voorlichting en delen fietslampjes en folders uit. Met goede fietsverlichting val je als fietser beter op en fiets je veiliger. Uit onderzoek blijkt dat nog steeds 40% van de fietsers zonder licht fiets. Reden genoeg om ook dit najaar weer aandacht te vragen voor fietsverlichting.

Campagne

Deze fietsverlichtingsactie is een van de manieren waarop Verkeerswijzer Groningen dit najaar aandacht vraagt voor veilig fietsen. Op 80 fietspaden en 33 schoolpleinen door de hele provincie worden milieuvriendelijke krijttekeningen aangebracht met de Ik val op-boodschap. Daarnaast ontvangen scholen, bibliotheken, gemeentehuizen en politiebureaus de speciale Ik val op-poster. Basisscholen kunnen bovendien een ‘Zichtbaarheidspakket’ van VVN aanvragen. Daarmee kunnen zij ook meedoen aan een zichtbaarheidswedstrijd. De Lichtbrigade Toolkit, die scholen in 2015 hebben ontvangen is ook goed te gebruiken bij deze fietsverlichtingsactie. Ook zijn er in deze periode extra politiecontroles. Alle acties zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat fietsers in het verkeer beter opvallen en zo veiliger aan het verkeer deelnemen.