Ik val op in Groningen!: fietsverlichtingscampagne van Verkeerswijzer

In het najaar worden de dagen steeds donkerder. Het is dan extra belangrijk dat je goed te zien bent in het verkeer. Met goede verlichting daalt de kans op een aanrijding in het donker met 20%. Verkeerswijzer Groningen zet dit najaar daarom weer een fietsverlichtingscampagne op. Daarbij worden (basis)scholen opgeroepen om zoveel mogelijk fietsen te (laten) controleren, zodat iedereen goed verlicht de winter in gaat. Groningse basisscholen kunnen kosteloos het VVN-pakket ‘Zichtbaarheid’ aanvragen. Daarmee kunnen verlichting en reflectie van honderd leerlingen worden gecheckt.

In het donker, bij schemer en tijdens slecht weer ben je als fietser verplicht om verlichting te voeren. Je bent daardoor beter zichtbaar en je ziet zelf ook meer. Dat levert voor jezelf en andere verkeersdeelnemers een veiligere situatie op. Op de fiets moet je een wit of geel licht aan de voorkant hebben en een rood licht aan de achterkant. Ook moet je reflectoren hebben in bijvoorbeeld de trappers en aan de achterkant van je fiets.

Campagne

Verkeerswijzer Groningen vraagt in het najaar van 2016 op allerlei manieren aandacht voor fietsverlichting. Op tachtig fietspaden door de hele provincie worden milieuvriendelijke krijttekeningen aangebracht met de Fiets Verlicht-boodschap. Daarnaast ontvangen scholen, bibliotheken, gemeentehuizen en politiebureaus de speciale Ik val op-poster. Verder organiseert Verkeerswijzer Groningen voorlichtingsacties op veertien drukke fietspaden. Daarbij worden fietslampjes en folders uitgedeeld aan fietsers zonder goede verlichting.

Basisscholen kunnen bovendien het genoemde 'Zichtbaarheidspakket' van VVN aanvragen. Daarmee kunnen zij ook meedoen aan een zichtbaarheidswedstrijd. De Lichtbrigade Toolkit, die scholen in 2015 hebben ontvangen, is ook goed te gebruiken bij deze fietsverlichtingsactie. Verder kunnen scholen kosteloos ondersteuning van Veilig Verkeer Nederland krijgen bij het uitvoeren van een fietsverlichtingsactie Tenslotte houdt de politie in deze periode extra controles. Alle acties zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat fietsers goed te zien zijn in het verkeer.