Inwoners Onnen staan sterk voor een veilig én mooi dorp

Grote betonblokken die ervoor zorgen dat het verkeer rustiger rijdt. Dat klinkt als een goede oplossing. Inwoners van Onnen vinden dit ook, maar baalden wel van het uiterlijk van de blokken. Daarom staken ze zelf hun handen uit de mouwen en timmerden samen mooie houten bloembakken. Dit deden zij met hulp van het Gebiedsteam Haren van de Gemeente Groningen.

De bloembakken hebben hetzelfde doel als de betonblokken, namelijk de snelheid van auto’s verlagen. In Onnen wordt regelmatig te hard gereden. Buurtbewoners maakten zich hierdoor zorgen over de veiligheid van de kinderen in het dorp.

Shared Space

De Dorpsweg in Onnen is een ‘shared place’. Automobilisten, fietsers en voetgangers moeten hier de openbare ruimte delen en zijn gelijkwaardig aan elkaar. Dit moet er toe leiden dat de verschillende verkeersdeelnemers rekening houden met elkaar. Helaas bleven automobilisten te hard rijden. Daarom werden er twee jaar geleden in overleg met de voormalige gemeente Haren betonblokken geplaatst. De blokken doen wat ze moeten doen: de automobilisten rijden minder hard. Het grote nadeel is alleen dat de inwoners van Onnen de betonblokken erg lelijk vinden.

Samen voor een mooiere buurt

Daarom timmerden ze onder leiding van Bartelds Hoveniers samen nieuwe bakken. De nieuwe bakken worden gevuld met potgrond waarna er planten in komen. Bij het plaatsen van de nieuwe bakken is ook direct gekeken naar de plaatsing: welke van de huidige blokken staan er goed? Staan de blokken voldoende ver de weg op? Zo gaan de inwoners van Onnen samen voor een veilig én mooi dorp.

Bron: Onnen verlost zich van lelijke blokken – artikel in DvhN op 30 september 2019, https://www.oogtv.nl/2019/07/betonblokkenwandeling-in-onnen/ en https://www.harendekrant.nl/nieuws/onnen-gaat-zelf-de-betonblokken-te-lijf/