Koplampen auto’s te fel: aantal klachten neemt toe

Heb jij de laatste tijd ook last van te felle koplampen van medeweggebruikers? Onderzoek van  ANWB toont aan dat steeds meer mensen er last van hebben in het verkeer. Gevaarlijk, want  met te felle koplampen kun je medeweggebruikers verblinden. 

Uit onderzoek van ANWB, in onder andere Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, blijkt dat vooral de huidige generatie LED-lampen zorgt voor overlast. Dit is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. Deze lichten zorgen namelijk voor verblinding. Het aantal klachten over verblinding door koplampen, dagrijverlichting en achterlichten neemt dan ook toe. Om deze reden komt ANWB in actie. Ze gaat de komende tijd in gesprek met fabrikanten, de overheid en partners.

Tips tegen verblinding

Weggebruikers kunnen een aantal dingen doen om minder last te hebben van verblinding.
1. Zet je zij- en binnenspiegels op anti-verblindstand en zet de lichten in het dashboard en de lichten van je navigatie op nachtstand.
2. Houd je voorruit schoon en houd je blik op je eigen weghelft. Een vieze voorruit strooit het felle licht van de tegenligger als het ware alle kanten op.
3. Soms helpt een klein beetje binnenverlichting juist wél. Zo gaan je pupillen niet helemaal wijd openstaan en komt er minder ‘licht’ in je ogen. Kies dan altijd een klein lampje. Het lampje boven je hoofd is bijvoorbeeld al te fel.

Bron: Verkeersnet en ANWB