Lachgas in het verkeer: niet om te lachen

Het inhaleren van een zoet, kleurloos gas dat door middel van een slagroomspuit in een ballon wordt gespoten. Het gebruik van lachgas wordt steeds populairder. Het zorgt voor een kortdurende, maar sterke roes. Steeds meer mensen gebruiken lachgas nu ook achter het stuur. Dit is niet zonder gevaar: er gebeuren steeds meer ongelukken met lachgas als oorzaak. Daarom gaat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een campagne voeren die jongeren bewust moet maken van het gebruik van lachgas in het  verkeer. De campagne zal halverwege 2020 van start gaan.

Het gebruik van lachgas is niet verboden, maar wel heel slecht. Het effect ervan is maar van korte duur, maar het heeft directe invloed op je gedrag en rijvaardigheid en het kan zelfs tot uren na gebruik je gedrag en rijvaardigheid beïnvloeden. En het is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. Eén ballon met lachgas staat namelijk gelijk aan vijftien kilometer autorijden of het verbranden van een liter benzine of diesel.

Waarom lachgas?

De belangrijkste redenen dat mensen lachgas gebruiken, is dat het makkelijk verkrijgbaar is, en goedkoop. Het onder invloed zijn achter het stuur geeft een kick, het is spannend. Daarnaast blijkt dat men het risico er niet van inziet. Uit onderzoek blijkt dat 47% van de mensen die zijn ondervraagd, denken dat het hun rijstijl niet beïnvloedt. Dit terwijl er in 2019 tot nu toe al zeker 2,5 keer zoveel ongelukken zijn gebeurd met lachgas als oorzaak als in 2018, waar het aantal al 3 keer zo hoog was als in 2017.

Maatregelen

Het gebruik van lachgas is dan niet verboden, maar het rijden onder invloed en het veroorzaken van gevaar op de weg wél. De politie handhaaft hier dan ook actief op. Het lastige is wel dat het gebruik van lachgas lastig is om aan te tonen, tenzij op heterdaad betrapt. Bij het veroorzaken van een ongeluk door lachgas moet je al wel vaak zelf opdraaien voor de schade. De verzekeraar zal altijd schade uitkeren aan het slachtoffer, maar kan de schade op jou verhalen, omdat je een onnodig risico hebt genomen. Verdere maatregelen worden op dit moment onderzocht, zoals een verbod op recreatief gebruik.

Copyright foto: Politie