Live traffic Groningen in gebruik genomen door Groningen Bereikbaar

Begin november heeft Groningen Bereikbaar het pakket Live Traffic Groningen in gebruik genomen. Live Traffic Groningen bestaat uit  allerlei systemen en mogelijkheden om de doorstroming van het verkeer in en rond Groningen te verbeteren.

Groningen Bereikbaar doet veel om vertraging bij wegwerkzaamheden, incidenten, evenementen en drukte op de weg tot een minimum te beperken. Met Life Traffic Groningen staat er nu veel techniek langs de weg om het verkeer te informeren, te verdelen over het wegennet en om verkeersdeelnemers bijvoorbeeld te verleiden om een andere route te nemen.

Op de belangrijkste routes naar en in de stad staan dynamische informatiepanelen. Die informeren weggebruikers over ongevallen, verkeersdrukte, alternatieve routes en de parkeer- en reismogelijkheden vanaf de P+R-terreinen. Het nieuwe parkeerinformatiesysteem leidt automobilisten naar de dichtstbijzijnde parkeergarage waar nog vrije parkeerplaatsen zijn. Vanuit een VRI-centrale kunnen verkeerslichten op afstand worden bediend om extra verkeersstromen te reguleren, bijvoorbeeld bij een wedstrijd van FC Groningen. Langs de ringweg hangen camera’s om ongevallen sneller te signaleren en af te handelen. Tot slot zijn er instrumenten geplaatst om gegevens in te winnen die als verkeersinformatie naar navigatiesystemen en serviceproviders als de ANWB en Verkeersinformatiedienst gaan. Met Live Traffic Groningen is Groningen Bereikbaar op het vlak van verkeersmanagement klaar voor de aankomende grote projecten aan wegen en spoor, zoals de ombouw van de zuidelijke ringweg en het hoofdstation.

Live Traffic Groningen is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de provincie Groningen, de gemeente Groningen en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.