Meer automobilisten onder invloed

Het aantal automobilisten dat met te veel drank op aan het verkeer deelnam, is gestegen. In 2017 deed 1,4 procent dit, in 2019 2,3 procent. Dat blijkt uit de rapportage 'Rijden onder invloed in Nederland 2006-2019'. 

Deze rapportage wordt tweejaarlijks uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In 2019 werden ruim tienduizend blaastesten afgenomen. De rapportage werd opgesteld door I&O Research. 

Het is voor het eerst dat het percentage is gestegen sinds de eerste rapportage in 2006. Mannen blijken eerder geneigd te zijn om met drank op achter het stuur te kruipen dan vrouwen. De stijging is wel zichtbaar bij beide groepen. De grootste groep bestuurders met te veel drank op, is te vinden onder mannen tussen 35 en 49 jaar. 

Ook blijkt dat het voornamelijk bestuurders betrof die onderweg waren van de horeca naar huis. Welke invloed de coronamaatregelen op het aantal drankrijders hebben gehad, is nog niet duidelijk omdat de cijfers van 2020 nog niet volledig beschikbaar zijn. 

Bron en foto: Verkeerskunde.nl