meerderheid uitgaanspubliek fietst zonder licht

Uitgaanspubliek blijkt het niet zo nauw te nemen met de verplichting om fietsverlichting te voeren. Veel fietsers zijn niet goed zichtbaar als ze op weg zijn naar de kroeg of discotheek. Dat blijkt uit onderzoek van ANWB, BOVAG, RAI Vereniging, TeamAlert, Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. 

Het onderzoek werd uitgevoerd in juni, juli en augustus op tien verschillende uitgaanslocaties in Nederland. Bijna 6.000 fietsers werden tussen 22.00 uur en 03.00 uur geturfd. Van hen bleek 59 procent zonder licht te fietsen.

Verschil dorpen en steden 

De verschillen tussen fietsers uit een dorp en fietsers uit grote studentensteden zijn groot. Zo was in Heelweg in de Achterhoek 70 procent van de 434 fietsers goed zichtbaar. In Groningen en Utrecht was dat maar 27 en 22 procent van de stappers. Amsterdam spant de kroon: daar voert slechts 18 procent voor- en achterlicht.

Fietsverlichtingsacties 

Met de wintertijd in zicht worden de komende periode in het hele land verschillende acties en campagnes gehouden om ervoor te zorgen dat meer fietsers goed verlicht op pad gaan. Zo trapte de ANWB op 1 oktober af in Groningen met de ‘ANWB Lichtbrigade’ en de ‘Nachtfietser’ en gaat TeamAlert naar verschillende scholen om studenten aan de fietsverlichting te krijgen. De politie is extra alert op fietsen zonder licht. De boete hiervoor is € 55,00.