Naar school? Ga lopend of op de fiets

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is een campagne gestart om ouders en kinderen op te roepen zoveel mogelijk lopend en fietsend naar school te komen. Zo wordt de schoolomgeving rustiger, overzichtelijker en veiliger en doen de kinderen belangrijke verkeerservaring op.

Nu we massaal thuiswerken, is het makkelijker om de kinderen lopend of op de fiets naar school te brengen. Veel ouders zijn geen tijd kwijt aan woon-werkverkeer. Voorheen brachten ze de kinderen vaak met de auto naar school om vervolgens door te rijden naar het werk. Een goed moment dus om ouders en kinderen te stimuleren meer te lopen of fietsen.

Vergeet-me-nietjes

VVN helpt ouders en scholen om de omgeving verkeersveiliger te maken. Daarnaast stelde de organisatie vijf 'vergeet-me-nietjes' die helpen voor meer veiligheid onderweg naar school:

1. Spreek af op welke dagen jullie samen naar school lopen of fietsen.
2. Toch een keer met de auto naar school? Parkeer iets verderop en loop het laatste stukje.
3. Parkeer waar het mag en waar je kind veilig kan uitstappen.
4. Veel samen oefenen helpt je kind naar zelfstandige verkeersdeelname. VVN heeft materialen ontwikkeld die hierbij kunnen helpen
5. Wordt je kind wat ouder? Bespreek dan thuis hoe je omgaat met smartphonegebruik in het verkeer en hoe je kind om kan gaan met groepsdruk.

Gratis toolkit

Meer informatie over de campagne en een gratis toolkit zijn te vinden op de website van VVN.

Foto: VVN