Nieuwe studenten leren veilig fietsen

Tijdens de Keiweek worden nieuwe (internationale) studenten bewust gemaakt van de gevaren van afleiding op de fiets.

Nieuwe studenten die meedoen aan de Keiweek in Groningen krijgen hulp bij het aanleren van veilig fietsgedrag. Tijdens de introductieweek, die op 14 augustus begint,  wordt deze groep bewust gemaakt van de gevaren van afleiding op de fiets, zoals smartphonegebruik. De ongeveer tweeduizend buitenlandse studenten die twee weken later worden  verwelkomd, kunnen tijdens hun introductieprogramma  op de fiets vertrouwd raken met lastige verkeerssituaties in de stad.

Groningen verkeersveiliger maken

De acties zijn een initiatief van VerkeerswijzerGroningen, een samenwerkingsverband van de Groninger gemeenten en de provincie om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. De activiteiten worden uitgevoerd door partners die al jaren professioneel met verkeersveiligheid bezig zijn.

Een van die partners is de organisatie Team Alert, die op 16 augustus tijdens het Sportplaza (onderdeel van de Keiweek)  in gesprek gaat met studenten. Zij krijgen dan informatie over de effecten van verschillende vormen van afleiding, zoals smartphonegebruik en muziek luisteren in het verkeer. Het is de bedoeling dat de jongeren op een bord een voornemen opschrijven, waarmee ze vervolgens op de foto gaan, die ze op sociale media kunnen delen (foto). 

Internationale studenten

De buitenlandse studenten die hier een of meer semesters verblijven, nemen vanaf eind augustus deel aan het ESN-introductieprogramma. Op 2 en 3 september kunnen zij verschillende workshops volgen, waaronder fietsvaardigheidslessen. Er wordt aandacht besteed aan lastige verkeerssituaties, zoals straten met eenrichtingsverkeer en   kruispunten op drukke routes.

Op 31 augustus is de officiële ontvangst van de buitenlandse studenten met een 'Welcome Ceremony' in de Oosterpoort. Ook hier kunnen ze verschillende workshops volgen, waaronder die van de politie. In deze workshop is aandacht voor ongewenst verkeersgedrag van studenten, zoals agenten dat in de praktijk meemaken.  Een brochure in vijf talen, met daarin de belangrijkste Nederlandse verkeersregels voor voetgangers en fietsers ontvangen de nieuwkomers in een goodie bag.