Nog steeds veel telefoongebruik in verkeer

Bijna 70 procent van de voetgangers, fietsers en automobilisten was vorig jaar nog altijd geregeld met de mobiele telefoon bezig. Dat blijkt uit onderzoek dat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) uitvoerde in opdracht van verzekeraar Interpolis, zo meldt de NOS.

Twee jaar geleden was dat percentage ongeveer hetzelfde. Wel gebruikten volwassenen in 2019 vaker hun telefoon om muziek op te zetten, de navigatie in te stellen of spelletjes te speken. Vooral automobilisten speelden geregeld een spelletje terwijl ze onderweg waren.

Meer spelletjes

Volgens onderzoeker Patty Jansen van Interpolis is het aantal automobilisten dat een spelletje speelt gestegen van 3 naar 8,2 procent. Maar ook voetgangers en automobilisten zijn vaker aan het gamen onderweg.

Het handheld bellen op de fiets nam af. De daling is volgens de onderzoekers van de SWOV waarschijnlijk te verklaren door het verbod om je telefoon vast te houden op de fiets, dat sinds 1 juli vorig jaar van kracht is.

Aanpak

De SWOV hoopt dat het onderzoek ertoe bijdraagt om het telefoongebruik in het verkeer te verminderen. Volgens Jansen is de beste manier om dit aan te pakken, via verschillende invalshoeken: handhaving, campagnes, voorlichting en technologische oplossingen.

Aan het onderzoek, getiteld Barometer mobiel telefoongebruik in het verkeer, deden 3768 volwassenen tussen 18 en 80 mee, en 300 jongeren van 12 tot en met 17 jaar.

Bron: NOS