'onderweg ben ik offline'

Iedereen doet het wel eens: een berichtje sturen, je mail lezen of de laatste tweets checken tijdens het autorijden. Toch is een aantal seconden je aandacht niet op de weg houden heel erg riskant. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. De landelijke campagne ‘Aandacht in het verkeer’ laat zien dat je telefoon gebruiken tijdens het rijden niet samengaat met een veilige en verantwoorde verkeersdeelname. Voor degene die onderweg toch zijn of haar smartphone wil gebruiken geldt: ga naar een parkeerplaats of een andere veilige plek. Wachten tot je op je bestemming bent, kan natuurlijk ook.

Het gebruik van de smartphone tijdens het autorijden is levensgevaarlijk. ‘Heel even’ niet opletten heeft onder andere gevolgen voor je remweg (bijvoorbeeld bij een noodstop) en het aantal meters dat je aflegt zonder zicht op de weg. De rijprestatie gaat daardoor fors achteruit, wat de kans op een ongeluk vergroot. Daarnaast is niet opletten ook van invloed op de controle van het voertuig, aandacht voor andere weggebruikers, verkeerssituaties, verkeersborden of -aanwijzingen.

Campagne

Via tv- en radiocommercials, posters, borden langs de kant van de weg en de website worden weggebruikers bewust gemaakt van het belang van aandacht in het verkeer. Daarnaast neemt TeamAlert het onderwerp ook op in zijn bestaande educatieprogramma’s voor het voortgezet onderwijs. De politie controleert tijdens de campagneperiode intensief op handheld gebruik van de smartphone.  Kijk voor meer informatie op de campagnepagina