Provincie en ProRail tekenen overeenkomst spoorlijn Roodeschool – Eemshaven

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen en Jan Mulder, directeur Regio Noord-Oost van ProRail hebben op 13 november de realisatieovereenkomst getekend voor een spoorlijn naar de Eemshaven. Het bestaande traject van Groningen naar Roodeschool wordt hiervoor doorgetrokken naar de Eemshaven.

In het voorjaar van 2016 moeten de werkzaamheden aan het spoor van start gaan. Met de werkzaamheden wordt het bestaande spoor verlengd. Verder wordt het station van Roodeschool verplaatst naar de Hooilandseweg en komt in de Eemshaven een nieuw station. De trein moet vanaf april 2018 een aantal keren per dag door gaan rijden naar de Eemshaven: doordeweeks in het laagseizoen drie keer per dag en tijdens het hoogseizoen vier keer per dag. Dit gebeurt binnen de bestaande dienstregeling. 

In de Eemshaven sluit de trein aan op de veerdienst naar Borkum. Met het doorrijden van de trein worden de Eemshaven en Borkum ontsloten voor het openbaar vervoer. Dit is goed voor het toerisme van Groningen naar Borkum en omgekeerd.

Financiering

Het doorrijden van de trein naar de Eemshaven wordt gerealiseerd door: het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Groningen, AG EMS, ProRail, Arriva, Groningen Seaports, gemeente Eemsmond, Regio Groningen Assen, Stadt Borkum, Inselverein Borkum, Landkreis Leer, EDR/Land Niedersachsen en de Kamer van Koophandel Noord. Het project wordt via het INTERREG IV A-programma Deutschland-Nederland medegefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).