Rijexamen 17-jarigen wettelijk geregeld

De mogelijkheid voor 17-jarigen om het autorijbewijs te halen wordt in de wet vastgelegd. De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat jongeren vanaf 17 jaar kunnen opgaan voor het rijexamen. Als ze slagen kunnen ze tot hun achttiende onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen.

Volgens minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu zijn jonge en beginnende bestuurders door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken. ‘Met de regeling voor begeleid rijden is het rijbewijs halen niet de eindstreep, maar juist het begin van een leertraject. Door een jaar lang onder begeleiding te rijden, zitten jongeren op hun achttiende ervarener achter het stuur’, aldus de minister.

170.000 17-jarigen al geslaagd

Het wetsvoorstel volgt op een tijdelijke regeling met begeleid rijden (2toDrive) die in 2011 van kracht werd. Uit een evaluatie van deze regeling door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat de deelnemende jonge automobilisten het begeleid rijden serieus nemen en alvast veel rijervaring opdoen. Zo leren zij op een veilige manier autorijden voordat ze alleen de weg op gaan. Inmiddels zijn er ruim 170.000 17-jarigen geslaagd voor hun autorijbewijs.

Ook elders in Europa

Op basis van de positieve ervaringen is besloten om de tijdelijke regeling definitief te maken. Onderliggende wetgeving wordt nu verder uitgewerkt. Nederland sluit daarmee aan op landen als Duitsland, Frankrijk en Zweden, waar jonge automobilisten ook onder begeleiding de weg op mogen.