Winnaar Fietsmodus School Challenge Groningen bekend

 

Regionale Scholengemeenschap (RSG) Ter Apel is als beste van de provincie Groningen uit de bus gekomen bij de Fietsmodus School Challenge. De leerlingen van de RSG hebben de meeste smartphonevrije kilometers gefietst en hebben daarmee een 538 DJ’s on Tour Schoolfeest gewonnen. Wethouder Giny Luth overhandigde vanmiddag de prijs aan de scholieren.

 

In oktober en november deden bijna 2000 scholen mee met de Fietsmodus Schoolchallenge. De School Challenge is onderdeel van de campagne ‘Fietsmodus’, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met provincies en telecomproviders. Tijdens de School Challenge konden leerlingen en middelbare scholen onderling de strijd aangaan door zoveel mogelijk kilometers te fietsen zonder smartphone en daarmee punten te verdienen. Om te zorgen dat fietsers hun aandacht meer bij het verkeer houden en om ‘smartphonevrij’ fietsen te stimuleren, is de Fietsmodus-app ontworpen. Sinds de start van de app is deze al 209.553 keer gedownload. In totaal zijn er 3.217.543 smartphonevrije kilometers gefietst. In het landelijke klassement eindigde RSG Ter Apel knap als achtste.

 

Wethouder Giny Luth: “Ik ben trots op de leerlingen van de RSG. Bij één op de vijf fietsongelukken van jongeren speelt smartphonegebruik een rol. Dat de leerlingen zich bewust zijn van de gevaren hiervan vind ik een erg goede zaak”.

 

De smartphone speelt een grote rol in het leven van jongeren, ook als ze aan het verkeer deelnemen. 1 op de 4 jonge fietsers (12-21 jaar) zegt tijdens het fietsen regelmatig tot heel vaak sociale media-berichten te lezen en 1 op de 5 schrijft regelmatig tot heel vaak berichten. En zo’n 10% bekijkt regelmatig Youtube-filmpjes op de fiets (bron: NIPO december 2015). Daarom is het niet zo vreemd dat bij 1 op de 5 fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is, smartphonegebruik een rol speelt.

 

Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) heeft deze week gemeld dat het ministerie is gestart met de voorbereiding van een wettelijk verbod op appen op de fiets.