startsein voor anwb lichtbrigade in groningen 

 

Eind deze maand gaat de wintertijd in. De dagen worden korter en de nachten donkerder. Het is dan belangrijk om goed verlicht op pad te gaan. Daarom is door leerlingen van basisschool De Ploeg in Groningen en ANWB-hoofddirecteur Frits van Bruggen afgelopen donderdag het startsein gegeven voor de ANWB Lichtbrigade. Daarbij zijn zij bijgestaan door Fleur Gräper-van Koolwijk (gedeputeerde van Verkeer en Vervoer en voorzitter van het Verkeer- en Vervoerberaad Groningen).

 

Het festijn vond op donderdag 1 oktober plaats bij basisschool De Ploeg in Groningen. Op het schoolplein waren allerlei leuke activiteiten georganiseerd voor de leerlingen. Zo werden de fietsen gecheckt door vrijwilligers en een wegenwacht, had ANWB Streetwise een fietsparcours uitgezet en konden de kinderen op de trucage-foto en hun fiets pimpen in de knutselhoek.

 

ANWB Lichtbrigade

De ANWB Lichtbrigade zet zich samen met scholen, leerlingen en ongeveer 10.000 vrijwilligers in om het aantal ongelukken onder fietsers te verlagen. Op 2500 plekken door heel Nederland vinden verlichtingsacties plaats, waarbij naar verwachting rond de 500.000 fietsen zullen worden gecontroleerd. De teams van de ANWB Lichtbrigade gaan aan de slag met speciale Lichtbrigade-koffer, met daarin alle benodigdheden voor goede fietsverlichting. De verlichtingsacties vinden plaats bij basisscholen, middelbare scholen, sportclubs, fietsenwinkels, ANWB-winkels en NS-stations.

 

Nachtfietser

De Lichtbrigade krijgt dit jaar versterking van een nieuw en bijzonder teamlid: De Nachtfietser. Deze Nachtfietser zal in de nachtelijke uren een ronde door heel Nederland maken, om zo met ludieke en lokale acties aandacht te vragen voor het belang van goede fietsverlichting.

 

Verkeersveiligheid

Door de acties van de ANWB Lichtbrigade en De Nachtfietser wil de ANWB een bijdrage leveren aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de jongeren rondfietst zonder goede fietsverlichting. Jaarlijks vallen er onder kinderen en jongeren in het verkeer 36 doden en 1000 gewonden. Het risico om in het donker te worden aangereden neemt met bijna 20% af als de fiets goed verlicht is.

 

Kijk voor meer informatie ook op www.anwb.nl/lichtbrigade (opent in nieuw venster).

 

Op Oog-TV werd aandacht besteed aan de actie.