Team Ubbo Emmius Stadskanaal wint Technasium Verkeersveiligheid Award

Het winnende team van de technasiumwedstrijd rond de Verkeersveiligheidvergelijker is bekend! De trotse teamleden Brandon, Charlotte, Madelief en Marit van Ubbo Emmius in Stadskanaal gingen er met de hoofdprijs vandoor.

Verkeersveiligheidsvergelijker

De Verkeersveiligheidvergelijker is een tool van Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) waarmee de verkeersveiligheid van Nederlandse gemeenten vergeleken kan worden. De tool bevat cijfers over o.a. verkeersdoden, (fiets)infrastructuur en meldingen van burgers over verkeersonveilige locaties.

Wedstrijd voor technasiumleerlingen

De opdracht die de 15 tot 17-jarige technasiumleerlingen  kregen was: maak een overzicht van indicatoren en omstandigheden die van invloed zijn op de verkeersveiligheid. Aan de hand van een onderzoeksplan verzamelden ze data, documenteerden en visualiseerden zij dit. Leerlingen gaven in een sluitend rapport een advies om de verkeersveiligheid te verbeteren. Ze mochten een thema kiezen die ze zelf belangrijk vonden en waarnaar in hun ogen extra onderzoek gedaan zou moeten worden. Dit zorgde voor een heel divers beeld aan interessante thema’s; wisselende snelheden op fietspaden, afleiding op de fiets, gevaarlijke kruispunten, verkeersveilig gedrag en ouderensterfte in het verkeer. Het kwam allemaal voorbij tijdens de regionale eindfinale op 18 april. Uit de deelnemende scholen hadden eeerder de provincies Groningen (Verkeerswijzer Groningen), Friesland (het ROF) en Drenthe (Veilig Bereikbaar Drenthe) ieder twee teams geselecteerd voor deze finaledag.

Ambitie en drive op de finaledag

De zes geselecteerde teams van middelbare scholen uit Leeuwarden, Drachten, Groningen, Stadskanaal, Hoogeveen en Meppel namen het vandaag tegen elkaar op tijdens de finaledag bij de Anteagroup te Heerenveen. Zij presenteerden hun onderzoeksresultaten en aanbevelingen aan een vakkundige jury. Onder andere Charlotte Bax (SWOV), Robin Inpijn (VVN) en Erwin van Dijk (Stichting Technasium) gingen in beraad over welk team de hoofdprijs in ontvangst mocht nemen.

Het plan van het winnende team 'Grijs' heeft als doel dat er minder ouderen zullen overlijden in het verkeer. Robin Inpijn en Erwin van Dijk: "De ambitie en drive om hun 4-fasenplan in de praktijk te brengen en de verkeersveiligheid op landelijk niveau te verbeteren heeft de doorslag gegeven". Met hun overtuigende presentatie wonnen de leerlingen een gloednieuwe fiets, beschikbaar gesteld door Gazelle, verkeersveiligheidspartner van VVN.