teamalert in gesprek met jongeren over smartphonegebruik in het verkeer

Deze week startte de provincie Groningen in samenwerking met TeamAlert een campagne gericht op jongeren en hun smartphonegebruik in het verkeer. Uit onderzoek van TeamAlert en Allsecur blijkt dat driekwart van de Nederlandse jongeren een smartphone gebruikt tijdens het fietsen. Die jongeren lopen meer risico op een ongeval dan jongeren die hun mobiele telefoon op de fiets niet gebruiken.

De provincie Groningen vindt dat jongeren meer bewust moeten zijn van de gevaren van hun eigen gedrag in het verkeer. De verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren (TeamAlert) test daarom met het project FietsAlert of de jeugd hun aandacht bij de weg kan houden.

In gesprek

Voor het project FietsAlert gaat TeamAlert in gesprek met jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Tijdens zo’n gesprek krijgen jongeren informatie over de effecten van verschillende vormen van afleiding, zoals smartphonegebruik en muziek luisteren in het verkeer. Jongeren kunnen tijdens het gesprek vertellen hoe zij zich gedragen tijdens het fietsen. Daarna is het de bedoeling dat de jongeren een belofte doen om hun gedrag te verbeteren. De belofte schrijven ze op een bord met een grote duim waarmee ze vervolgens op de foto gaan. De foto kunnen ze als ze willen op Facebook delen. Dat is meteen een stok achter de deur om zich ook daadwerkelijk aan hun voornemen te houden. .

‘De foto kunnen ze als ze willen op Facebook delen. Dat is meteen een stok achter de deur om zich ook daadwerkelijk aan hun voornemen te houden.’

Actieplan Fiets

De smartphonecampagne sluit aan bij de landelijke campagne tegen gevaarlijk smartphonegebruik op de fiets die ook deze week is gestart. Daarnaast is de campagne onderdeel van één van de projecten uit het Actieplan Fiets van de provincie Groningen. Met dit plan wil de provincie de verkeersveiligheid van fietsers verbeteren en mensen motiveren vaker de fiets te pakken.