Theoretisch verkeersexamen van start

Op maandag 29 maart is het theoretisch verkeersexamen voor basisschoolleerlingen van start gegaan. Het examen, dat tot en met woensdag 31 maart duurt, wordt georganiseerd door VVN. Dit jaar werden er 17.000 verkeersexamens uitgeleverd.  

Tijdens het examen beantwoorden leerlingen 25 vragen over veiligheidsbewustzijn, verkeerskennis, vaardigheid en houding. Dit doen zij vanuit verschillende verkeersrollen. Denk hierbij aan de rol als fietser, voetganger op de step of op skates, maar ook vanuit de rol als passagier in bijvoorbeeld de auto of het openbaar vervoer. Ook komen regels omtrent afleiding, spoorwegovergangen en groepsverkeer naar voren. Leerlingen zijn geslaagd als ze 16 van de 25 vragen goed hebben beantwoord. 

Digitaal

Het examen kan schriftelijk of digitaal worden afgelegd. Dit jaar doet 43 procent dat digitaal. Een door VVN veelgehoord voordeel van het digitale verkeersexamen, is dat de leerlingen onder meer door middel van filmpjes en interactieve vragen nog beter worden getoetst. Ook kunnen de vragen worden voorgelezen, zodat het minder om leesvaardigheid draait en nog meer om verkeersinzicht.

Sinds de lancering van het Nationaal VVN Verkeersexamen in 1932, hebben ruim 17 miljoen kinderen het verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland (VVN) afgelegd.
 
Bron: VVN