Trekkerrijbewijs verplicht sinds 1 juli 2015

Sinds 1 juli 2015 kun je niet zomaar meer achter het stuur kruipen van een landbouwvoertuig. Vanaf nu moeten bestuurders van landbouwtrekkers (LBT) en zelfrijdende of langzaam rijdende werktuigen (MMBS) in het bezit zijn van een speciaal T-rijbewijs (trekkerrijbewijs). Tot nu toe was er geen opleiding nodig voor het besturen van dergelijke voertuigen, terwijl er relatief veel ongelukken mee gebeurden. Het doel van de maatregel is dan ook de verkeersveiligheid vergroten.  

Voorheen konden bestuurders boven de 18 jaar een landbouwvoertuig besturen zonder dat ze in het bezit waren van een rijbewijs. Daarnaast moesten jongeren van 16 en 17 jaar een certificaat voor vakbekwaamheid hebben. Dat is nu anders. Vanaf 1 juli 2015 is het T-rijbewijs, net als het B-rijbewijs, verplicht.

Certificaat voor vakbekwaamheid inwisselen

Degene die in het bezit is van een certificaat voor vakbekwaamheid mag daarmee een jaar (dus tot 1 juli 2016) een tractor besturen. Je kan het certificaat binnen dat jaar tegen betaling inwisselen voor een T-rijbewijs. Iemand die nog geen certificaat heeft en deze wel wil halen, moet vanaf 1 juli trekkerrijles nemen. De rijvaardigheid wordt dan getest aan de hand van lestractoren.  

B-rijbewijs

Iemand die op 1 juli 2015 in het bezit is van een B-rijbewijs mag met dat rijbewijs een tractor besturen. Bij de eerstvolgende verlenging van het rijbewijs krijgt hij of zij de categorie T automatisch bijgeschreven.