Veel minder verkeersongevallen, maar niet minder verkeersdoden

Sinds de Corona-lockdown rijden er veel minder auto’s, met als gevolg dat er ook veel minder verkeersongelukken gebeuren. Het aantal verkeersongelukken is gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Echter, het aantal mensen dat overlijdt na een verkeersongeluk is maar nauwelijks gedaald.

Tussen 16 maart en 26 april waren er op de Nederlandse wegen in totaal 62 mensen die omkwamen door een verkeersongeluk. In de afgelopen drie jaren waren dat er in dezelfde periode rond de 65. Het verschil in de verandering in het aantal verkeersongelukken tegenover het aantal verkeersdoden is wel te verklaren: doordat de files zijn opgelost, zijn de ‘simpele’ ongelukken weggevallen. De ongelukken die zich nog wél voor doen, zijn veel ernstiger van aard.

Kinderen en ouderen

Uit een analyse van verkeerskundig ICT-bureau VIA blijkt dat kinderen en ouderen in deze tijd de meeste kans maken op een ongeval dat ze fataal wordt. Kinderen gingen eerst helemaal niet meer naar school en nu nog steeds maar een paar dagen in de week, waardoor ze waarschijnlijk meer buiten spelen en fietsen. Ouderen stappen ook vaker op de fiets om er even op uit te gaan, nu hun standaard uitjes niet doorgaan. Daarbij raken ze nu vaker betrokken bij een dodelijk ongeval.