veilig scootmobielgebruik in het verkeer

Een scootmobiel is handig, maar vraagt ook om een verantwoord en verkeersveilig gebruik. Doordat een gebruiker van een scootmobiel zelf mag bepalen op welke plek hij rijdt, moet hij veel verschillende verkeersregels kennen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) biedt scootmobielgebruikers daarom een gratis cursus aan. Tijdens zo’n cursus leren gebruikers veilig om te gaan met hun scootmobiel.

Een scootmobiel mag op de stoep rijden, het voetpad, het fietspad, het gemengde fiets-/bromfietspad en de rijbaan. Volgens de Nederlandse wetgeving moet een gebruiker van een scootmobiel zelf beoordelen welk (weg)gedeelte of welke plek voor hem het veiligste is om te rijden. Daardoor heeft de gebruiker de ene keer de status van een voetganger en de andere keer van een bestuurder en gelden er steeds andere verkeersregels.  Zo heeft een scootmobiel die op de weg rijdt en van rechts komt, op een gelijkwaardig kruispunt voorrang. Maar een scootmobiel op de stoep heeft die voorrang niet, ook al komt hij van rechts. 

Scootmobielcursus 

VVN wil scootmobielgebruikers met een speciale, gratis scootmobielcursus helpen om veilig op pad te gaan. Tijdens de cursus komen verschillende verkeersregels en –situaties aan bod. Ook krijgen deelnemers tips om veilig met het voertuig om te gaan. Wilt u meer weten over de cursus? Klik dan hier of bekijk het filmpje onderaan deze pagina.

Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) biedt net als VVN een scootmobielcursus aan. Op de productpagina van deze website vindt u meer informatie over deze cursus.