Verkeerswijzer Groningen bereikt 400.000 deelnemers in vijf jaar

Vanwege het vijfjarige bestaan van Verkeerswijzer Groningen (VWG), bracht minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat maandag een werkbezoek aan Groningen.

In de afgelopen vijf jaar hebben 400.000 Groningers in alle leeftijdscategorieën meegedaan aan verkeerslessen op scholen en interventies op straat en festivals. Met als doel: het aantal verkeersslachtoffers terugbrengen tot nul.

Verkeerslessen

Op OBS De Springplank in Marum keek de minister bij de verschillende verkeerslessen in de groepen 1 tot en met 8. Groep 1 en 2 keken naar de theatervoorstelling Paolo de Zebratemmer. Groep 3 en 4 kregen de praktijkles 'Spelend leren fietsen'. Groep 5 en 6 kregen een interactieve les over de dode hoek en groep 7 en 8 volgden een interactieve les over (niet) appen op de fiets.

Daarna werd de minister op Landgoed Nienoord, vergezeld door onder andere gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi van de gemeente Westerkwartier, geïnformeerd over alle activiteiten van Verkeerswijzer Groningen.

Minister van Nieuwenhuizen: ‘Geweldig om te zien hoe met al deze activiteiten Groningers van jong tot oud worden betrokken bij het verbeteren van de verkeersveiligheid. Deze aanpak en het enthousiasme dat ik vandaag heb gezien zijn een mooi voorbeeld voor de rest van het land.’

Van driewieler tot trekker

VWG richt zich op alle verkeersdeelnemers van 0 tot 100 en van driewieler tot trekker. Zo organiseert VWG dat scholieren bijvoorbeeld leren hoe je met de dode hoek van een vrachtwagen omgaat, dat festivalbezoekers in een simulator ervaren wat het met je doet als je beschonken aan het verkeer deelneemt en wordt boeren verzocht de modder die op de weg komt tijdens de oogsttijd, weer op te ruimen om uitglijdend verkeer te voorkomen. Ook kent VWG het kwaliteitslabel 'verkeersveilige school' toe.