wat doe jij bij zwaailicht en sirene?

Begin maart startte in Oost-Nederland de campagne ‘Veilig reageren op voorrangsvoertuigen’; een campagne die weggebruikers helpt veilig te reageren op een voertuig met zwaailicht en sirene. Uit onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) blijkt dat weggebruikers vaak onverwacht en ongewenst reageren als er een voorrangsvoertuig met zwaailicht en sirene nadert. Dat leidt regelmatig tot gevaarlijke situaties of ongelukken, zoals door rood rijden, te hard gaan rijden, ineens stoppen of uitwijken of op de vluchtstrook belanden.

De belangrijkste boodschap van de campagne is om kalm en rustig te blijven en rustig te reageren. Weggebruikers moeten bestuurders van een voorrangsvoertuig voor laten gaan. Daarbij mogen ze zelf niet een verkeersovertreding maken.

Politie, brandweer en ambulance

Bij de campagne zijn verschillende partijen betrokken. Marco Wigbers, ROV Oost-Nederland (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid): “We doen deze campagne niet alleen, maar samen met de brandweer, politie en ambulancediensten. Je merkt dat politie, brandweer en ambulance erg betrokken zijn bij de campagne. Zij hebben bij iedere uitruk met het gedrag van de overige weggebruikers te maken. Zij vinden het dus ook erg belangrijk dat de weggebruiker goed wordt geïnformeerd over wat hij of zij moet doen als er een voorrangsvoertuig nadert.”

Wilt u meer informatie over de campagne? Kijk dan op de website Zwaailicht en Sirene (opent in nieuw venster).