Samen wegwerken: veilig en vlot!

Wegwerkzaamheden. Voor veel mensen een doorn in het oog. Want vaak betekent het langzamer rijden of een omleidingsroute volgen. Niet iedereen houdt zich aan deze aangepaste verkeersregels en dat kan zorgen voor onveilige situaties. “Ik voel me regelmatig onveilig als ik langs de weg werk,” vertelt wegwerker Pieter. En hij is niet de enige. Bijna 40% van een groep ondervraagde wegwerkers voelt zich onveilig tijdens het werk aan snelwegen. En bijna een kwart van de wegwerkers heeft ervaring met ongelukken. In Noord-Nederland roepen de wegbeheerders roepen verkeersdeelnemers op om meer rekening te houden met de mannen en vrouwen die langs de weg voor hún veiligheid aan het werk zijn. Dat gebeurt met de campagne Samen wegwerken.

De drie noordelijke provincies, Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie zijn in 2017 gestart met de campagne ‘Samen wegwerken’. Ze werken hierbij samen met de brancheorganisaties Bouwend Nederland, MKB INFRA, CUMELA Nederland en TLN.

Wegwerker én weggebruiker

Er ontstaan regelmatig gevaarlijke situaties bij werkzaamheden aan de weg. Misschien heeft u het zelf ook wel eens meegemaakt. Ze kunnen ontstaan als mensen te hard rijden of ander onveilig verkeersgedrag vertonen. Ook kan er bij degene die langs de weg werkt onvoldoende aandacht zijn voor de veiligheid. Dit samen leidt tot ergernissen bij weggebruikers en tot onveiligheidsgevoelens bij wegwerkers. Samen kunnen we de veiligheid bij wegwerkzaamheden verbeteren. De campagne Samen wegwerken richt zich daarom op wegwerkers en weggebruikers. Zij willen allemaal zo snel mogelijk weer een opgeknapte weg. De wegwerker doet dat door veilig en vlot te werken. De wegbeheerder door de werkzaamheden goed te plannen. En de weggebruiker kan een handje helpen door goed uit te kijken en rustig aan te doen als hij langs werkzaamheden rijdt. Op die manier kunnen we ‘Samen wegwerken’.

Voorlichting en controles

In 2017 is veel geïnvesteerd om bedrijven die aan de wegen werken bij de campagne te betrekken. Zij kunnen campagnemateriaal bestellen en worden via de brancheorganisaties op de hoogte gebracht. Dit jaar richten de partners zich meer op de weggebruikers en het publiek in Noord-Nederland. Dat gebeurt via de radio, online en de kans is ook groot dat u de campagne een keer tegenkomt bij tankstations of achter op een vrachtwagen. Ook staan er bij wegwerkzaamheden speciale snelheidsdisplays die mensen attenderen op hun snelheid. De politie helpt mee door extra te letten op de verkeersveiligheid rondom wegwerkzaamheden. Er zijn in de provincie Groningen al meerdere mensen beboet en aangesproken omdat zij te hard reden bij werk aan de weg.
Wilt u meer informatie over de campagne? Kijk dan op www.samenwegwerken.nl of op de Facebookpagina: www.facebook.com/samenwegwerken.

De campagne ‘Samen wegwerken’ heeft dus tot doel om de veiligheid bij wegwerkzaamheden te vergroten. Dat gebeurt op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door mensen op te roepen rustig aan te doen en goed op te letten bij wegwerkzaamheden.

Deelname 112GroningenDag

De campagne Samen wegwerken is ook aanwezig op de 112GroningenDag. Het campagneteam daagt bezoekers uit om na te denken over hoe ze de veiligheid bij wegwerkzaamheden kunnen vergroten. Enorme panelen confronteren je daar met ervaringen van wegwerkers. En als je goed kijkt , ontdek je allerlei feiten en cijfers over de veiligheid bij wegwerkzaamheden. Want hoeveel ongevallen gebeuren er eigenlijk bij wegwerkzaamheden? En wat maakt dat automobilisten de wegwerkers een onveilig gevoel geven? En welke oproep doen wegwerkers eigenlijk aan u als automobilist? Aan de kinderen is uiteraard ook gedacht met een leuke actie, wat dat precies is houden we nog even geheim!

Veilig en vlot

De slotsom? We willen allemaal zo snel mogelijk weer een opgeknapte weg. De wegwerker doet dat door veilig en vlot te werken. De wegbeheerder door de werkzaamheden goed voor te bereiden en te plannen. En weggebruikers kunnen een handje helpen door goed uit te kijken en rustig aan te doen als zij langs werkzaamheden rijden. De werkzaamheden aan alle wegen zijn immers vooral bedoeld voor de weggebruikers, om de doorstroming te vergroten.

Kijk voor meer informatie over de campagne op www.samenwegwerken.nl of op de Facebookpagina: www.facebook.com/samenwegwerken.