Hou je aan de snelheidslimiet

Check wat vaker je snelheid

Hou je aan de limiet

Het lijkt onschuldig: een paar kilometer te hard rijden. Maar wist je dat de kans op een ongeval met letsel of dodelijke afloop daardoor al aanzienlijk groter wordt?
 
We doen het allemaal wel eens, en vaak ongemerkt. Sterker nog; 40 tot 60 procent van de automobilisten rijdt wel eens te hard. Maar die paar kilometers per uur te hard kunnen het verschil tussen leven en dood. 
 

Remweg

Dat zit zo: hoe harder je rijdt, hoe langer je remweg. Daar komt bij dat je een reactietijd hebt van pakweg 1 seconde. Waar je bij 30 kilometer per uur al stil zou staan, moet je bij 50 nog beginnen met remmen. Steekt er plotseling een kind over, dan heb je die bij 50 dus geraakt. Terwijl je bij 30 op tijd stil had gestaan. En dan heb je het kind ook nog eens veel harder, want met een hogere snelheid, geraakt. 
 
Dat het verschil zó groot is, weten veel mensen niet. Logisch ook. Daarom voeren wij in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in mei en juni de snelheidscampagne. Je kunt in onze provincie posters langs de weg tegenkomen, en ook online tref je de campagne aan.
Meer weten? Kijk dan op komveiligthuis.nl
 
Wist je dat:
Ongeveer 1 op de 3 dodelijke verkeersongelukken komt door te hoge snelheid?
Als iedereen in Nederland zich aan de snelheidslimiet houdt we 25-30% minder letselslachtoffers hebben?
Jaarlijks voetgangers en fietsers overlijden door overtredingen van 10-15 km boven de limieten van 30 en 50 km/u?
Een botsing met 50 km/u gelijk staat aan een val van 10 meter? Dit is bijvoorbeeld vanaf de 3e verdieping van een flatgebouw.
ABS de remweg niet verkort, maar alleen de auto beter bestuurbaar houdt?