Weet jij altijd hoe hard je rijdt?

Je kent het wel: je zit in de auto, rijdt lekker met het verkeer mee en zonder dat je het door hebt rijd je een paar kilometer te hard. Het lijkt zo onschuldig, maar wist je dat de kans op een ongeval met ernstig letsel of dodelijk afloop dan aanzienlijk groter wordt?

Remmen is niet stilstaan

Hoe harder je rijdt, hoe langer het duurt voordat je stilstaat zodra je moet remmen. Je hebt namelijk een reactietijd van ongeveer één seconde. Dus voordat je daadwerkelijk begint te remmen, gaat er één seconde voorbij. Hoe harder je rijdt, hoe groter de afstand die jij aflegt voor je daadwerkelijk begint te remmen. Waar je bij dertig kilometer per uur al stil zou staan, moet je bij vijftig nog beginnen met remmen. Steekt er plotseling een kind over, dan is de kans groot dat je die bij vijftig kilometer per uur raakt, terwijl je dat bij dertig had kunnen voorkomen. Niet zo gek dus, dat er in veel buurten en wijken een snelheidslimiet van 30 wordt ingevoerd.

Wist je dat?

  • Ongeveer 1 op de 3 dodelijke verkeersongelukken komt door een te hoge snelheid?
  • Als iedereen in Nederland zich aan de snelheidslimiet houdt, we 25 tot 30 procent minder letselslachtoffers hebben?
  • Een botsing met vijftig kilometer per uur gelijk staat aan een val van tien meter?
snelheid kom veilig thuis kinderen

Activiteiten

Remwegsimulator

Waarom is het zo belangrijk om je aan de snelheid te houden? Hoe lang is je remweg nou echt? Deelnemers zetten eerst buiten met pilonen hun geschatte remweg uit. Daarna stappen ze in de rijsimulator en ervaren ze wat je remweg bepaalt – reactietijd plus het remmen zelf – en hoe lang deze nou werkelijk is.

remwegdemonstratie in groningen

Remwegdemonstratie

Dat leren leerlingen tijdens de remwegdemonstratie, door het zelf te ervaren!  De les start binnen, waar het onderwerp wordt geïntroduceerd met onder andere een filmpje en een reactietest. Vervolgens laat een auto buiten de remweg bij 30 en bij 50 kilometer per uur zien, zodat het verschil tussen beide snelheden duidelijk wordt.