Fiets jij al MONO?

De smartphone is niet meer uit jouw leven weg te denken. Jij bent 24/7 bereikbaar. Handig, maar in het verkeer levensgevaarlijk. Daarom is het belangrijk om MONO te fietsen. Oftewel: ongestoord onderweg, zonder gebruik van je mobiele telefoon. Want elke keer als je een berichtje ontvangt, raak je even afgeleid van de weg.

Verboden?!

Is (handheld) bellen en appen op de fiets verboden? Jazeker! Sinds 1 juli 2019 mag je geen elektronische apparaten meer vasthouden als je fietst. Zowel bellen als appen op de fiets is verboden. Je mag je telefoon alleen gebruiken als je stilstaat op een veilige plaats en niet deelneemt aan het verkeer.

Wist je dat?

Een boete van *€ 150,- kunt krijgen als je je telefoon gebruikt op de fiets? Laat je telefoon dus lekker zitten en hou € 150,- in je zak.

*Dit bedrag wordt mogelijk per 1 maart 2024 verhoogd naar  €160,-. 

Waarom mag dat dan niet?

Het antwoord is heel simpel: je raakt afgeleid door je telefoon. Als je nou tijdens je huiswerk daardoor afgeleid raakt, is het enige gevaar dat je docent boos wordt. Maar tijdens het fietsen zijn er meer gevaren: je belandt in de sloot of knalt ergens of tegen iemand aan. Oftewel: dan vorm je een gevaar in het verkeer. En dat mag dus niet, dat staat in de wet. Artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet, om precies te zijn.
Dus daarom mag het niet: het is gevaarlijk, voor jezelf en voor anderen.

Mono Fiets

Activiteiten

3D afleiding car

3D Afleiding car

De 3D-Afleiding Car laat deelnemers op een originele en interactieve manier ervaren wat de gevaren zijn van smartphonegebruik tijdens het autorijden.

3D Afleiding bike

Hoe gevaarlijk is het eigenlijk als je tijdens het fietsen bent afgeleid? Dat ervaar je met eigen ogen tijdens 3D Afleiding Bike.

mono fotoframe

Fotoframe / Fietsquiz

Éven een appje sturen, een ander nummer opzetten of een spraakbericht versturen terwijl je op de fiets zit. Op de fiets met je telefoon bezig zijn, lijkt zo onschuldig, maar zorgt geregeld voor ongelukken.

parcours afleiding op de fiets

Parcours afleiding op de fiets

Deelnemers aan deze les leggen op de fiets, in het bijzijn van fietsdocenten, een speciaal fietsparcours af. Ze krijgen onderweg te maken met verschillende afleidingssituaties.

Campagne

Verkeerswijzer Groningen vraagt aandacht voor telefoongebruik in het verkeer. Dat gebeurt via borden langs de weg, commercials en online advertising op Facebook en Instagram.

Meer weten?

Beschikbare bijlagen