Sprakeloos? Praat erover

Je telefoon in het verkeer gebruiken is levensgevaarlijk. Toch doen pubers het vaak. Wil je dit graag bespreken met je puber maar weet je niet zo goed hoe? Pubercoach Femke Wester geeft je zeven tips om je op weg te helpen.

1. De roddeltechniek

Krijg jij ook geen reactie als je je puber rechtstreeks aanspreekt? En lijken ze wel alles te horen als je met iemand anders in gesprek bent? Maak daar gebruik van! Vertel bijvoorbeeld aan je partner wat het verhaal van Fred Sprenger met je doet. Grote kans dat je puber alles meekrijgt.

2. Stop met zeuren

Als pubers iets niet leuk vinden, dan zijn het wel ouders die zeggen wat ze moeten doen. En aangeven dat iets niet mag, heeft ook weinig effect. Ze geven dan alleen het gewenste antwoord zodat jij sneller stopt met zeuren.

3. Organiseer een gezinsvergadering

Denk je nu: daar gaat mijn puber toch niet aan meewerken? Dat begrijpen we maar het is zeker de moeite waard om te proberen. Tijdens de gezinsvergadering moet iedereen een agendapunt aandragen waar jullie het met elkaar over hebben. Bijvoorbeeld dat jij je zorgen maakt over telefoongebruik op de fiets. Dit zorgt ervoor dat je puber zelf gaat nadenken over dit onderwerp.

4. Vraag naar zijn mening

Vraag naar de mening van je puber: ‘Wat vind jij van appen op de fiets?’. En vraag door en laat zien dat je zijn of haar mening respecteert. Zo leert je puber dat het ook belangrijk is om respect te hebben voor jouw mening.

5. Vraag naar het gedrag van vrienden

Dat pubers iets verkeerd doen, zullen ze niet snel toegeven. Vraag daarom naar het gedrag van vrienden en niet van de puber zelf: ‘Appen je vrienden tijdens het fietsen? Gaat dat wel eens mis?’

6. Laat zien hoe het moet

Wist je dat kinderen vaker hun telefoon in het verkeer gebruiken als zij zien dat hun ouders dat doen? Geef daarom het goede voorbeeld en laat je niet afleiden door je telefoon als je moet rijden. Vind je het lastig om de verleiding te weerstaan? Maak dat ook kenbaar aan je puber: ‘Het is best moeilijk om de verleiding te weerstaan en even snel een appje te lezen. Maar ik weet dat dat gevaarlijk is, dus ik doe het niet’.

7. Bekijk samen het verhaal van Fred Sprenger

Pubers ervaren emoties sterker dan volwassenen. Het verhaal van Fred Sprenger heeft daarom ook impact op je puber. Bekijk samen de video en vertel wat het met je doet.

Meer tips voor het leven met pubers?

Op de website van Femke Wester vind je nog meer handige tips.

Campagne

Verkeerswijzer Groningen vraagt aandacht voor telefoongebruik in het verkeer. Dat gebeurt via borden langs de weg, commercials en online advertising op Facebook en Instagram.

Meer weten?