Zeven scholen organiseren samen verkeersexamen

Het is mei, en dat betekent dat basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 weer massaal op hun fiets stappen voor het praktisch verkeersexamen. De meeste scholen schakelen via Verkeerswijzer Groningen de hulp van Veilig Verkeer Nederland (VVN) in maar niet in Winsum en omstreken: daar organiseren ze examen met zeven scholen zelf.

‘We doen dit al een jaar of twintig, vertelt Mariska van Houten van CBS De Piramiden in Winsum. Zij staat voor groep 7 en heeft dit jaar de organisatie van het examen op zich genomen. ‘We hebben een rouleersysteem, elk jaar is er een andere leidende school en lift de rest mee. De leidende school doet het regelwerk en is verantwoordelijk voor alles.’

Zeven scholen organiseren samen verkeersexamen

Wie die andere scholen zijn? GBS De Wierde in Winsum, CBS De Meander in Sauwerd, OBS De Wierde in Adorp, OBS De 9 Wieken in Winsum, OBS Tiggeldobbe in Winsum en CBS De Borgschool in Winsum.

Het klinkt als een leuke, maar ook intensieve klus. ‘Het vergt wel wat werk inderdaad’, zegt van Houten. Gelukkig ligt het stappenplan klaar en is de route elk jaar hetzelfde. Ook lukt het elk jaar om voldoende vrijwillige ouders te vinden die willen helpen, onder andere door op de route te gaan staan.

Natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis. Een zieke vrijwilliger bijvoorbeeld, maar dit jaar bleken alle routebordjes kwijtgeraakt. ‘Toen zijn we ze zelf maar gaan maken.’

Op dinsdag 23 mei was het zover. De avond van te voren werden de bordjes opgehangen, vroeg in de ochtend deden medewerkers van de scholen nog een testritje om te kijken of ze allemaal goed hingen, en om half negen ging de eerste groep van start.

En de scores? Die zijn allemaal op papier genoteerd, en worden dus handmatig geteld. ‘Daarna bel ik alle scholen om te vertellen welke leerlingen geslaagd zijn’, besluit van Houten.